In hoger beroep 12 jaar cel geëist voor geweldsdelicten

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft maandag in hoger beroep twaalf jaar cel geëist tegen een 25-jarige man die schuldig wordt bevonden aan twee geweldsdelicten in Etten-Leur en Sint Willebrord.

Het gaat in deze zaak om het schieten met een riotgun op een motoragent na een achtervolging in Etten-Leur op 30 augustus 2011 en het schieten met een pistool bij een overval op een cafetaria in Sint Willebrord, drie dagen later. Ten tijde van de strafbare feiten verbleef de man in Sint Willebrord.

Achtervolging

De motoragent was op 30 augustus 2011 omstreeks 02.00 uur ’s nachts aan het werk. Na een auto met daarin twee personen te hebben achtervolgd, zag hij dat de wagen in Etten-Leur tot stilstand werd gebracht.

De bestuurder, de verdachte die maandag in hoger beroep terecht stond, begon daarop meerdere malen met een riotgun op de agent te schieten. Deze werd wonder boven wonder niet geraakt.

Bij de gewapende overval op een cafetaria een aantal dagen later werd op een medewerker geschoten en het slachtoffer raakte hierbij ernstig gewond. Een aantal aanwezige klanten werd met het vuurwapen bedreigd. Een van hen werd met een hard voorwerp in het gezicht geslagen en raakte ook gewond.

Na de overval vluchtten de daders op een scooter. De verdachte was een van hen.

Traumatisch

Volgens het OM zijn de genoemde incidenten voor de slachtoffers en hun omgeving een bijzonder traumatische ervaring geweest. Met name de ernstig gewonde cafetariahouder in Sint Willebrord ondervindt nog dagelijks de gevolgen van zijn letsel.

Omdat de verdachte eerder veroordeeld is voor het gebruik van geweld, moet de samenleving zo lang mogelijk tegen hem worden beschermd, aldus het OM. De uitspraak volgt vermoedelijk over twee weken.

Tip de redactie