Voor het tweede achtereenvolgende jaar vraagt de fractie van de PvdA in Etten-Leur aandacht voor het wereldwijde initiatief Earth Hour. 

Vorig jaar deed de fractie dat ook al. Earth Hour vindt plaats op zaterdag 19 maart. Op die dag, vanaf 20.30 uur Nederlandse tijd, worden over de hele wereld weer miljoenen lampen voor een uur gedoofd. Met dit initiatief roept het Wereld Natuur Fonds (WNF) wereldwijd mensen op om op ludieke wijze aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de aarde.

Teleurgesteld

Vorig jaar zag het college van Etten-Leur geen directe aanleiding om mee te doen aan Earth Hour. “De PvdA was daar zeer teleurgesteld over”, meldt Hans Wierema namens de fractie. “Dit college slaat zichzelf regelmatig op de borst als het gaat om duurzaamheid en weet feilloos de voorbeelden te noemen waar men wél duurzaamheid nastreeft én behaalt.”

Mogelijkheden

Volgens de fractie laten burgemeester en wethouders kansen liggen. “Kansen waarbij als gemeentelijke organisatie het milieu minder wordt belast, kansen om de bevolking het goede voorbeeld te geven, kansen om hen te informeren en bewust te maken en kansen om de bevolking op te roepen een duurzame bijdrage te leveren.”

In dit kader benoemt Wierema een aantal mogelijkheden: minder energie verbruiken, groene energie inkopen, zonnepanelen installeren op gemeentelijke gebouwen, het wagenpark van de organisatie elektrisch maken, vaker met de fiets gaan, goede fietsverbindingen maken, duurzame producten inkopen (koffie/thee) plastic bekertjes afschaffen, bomen planten en Etten-Leur CO2-neutraal maken.

Structureel

Vorig jaar deed de gemeente Etten-Leur niet mee aan Earth Hour. Althans, niet op het daarvoor bedoelde tijdstip. Wel liet het college toen weten structureel mee te denken over de toekomst van de aarde. Bijvoorbeeld door de verlichting van een aantal gemeentelijke objecten het gehele jaar door uit te schakelen tussen half elf ’s avonds en half zeven ’s ochtends.