Verdachtmakingen van bestuursfraude, geen inzicht in het financiële reilen en zeilen, nieuwe sloten op de deuren, voedselvoorraden die uit het niets verdwijnen en een gespannen sfeer.

Het is slechts een klein deel van de opsomming van de mistoestanden die, aldus een brief die namens vrijwilligers is gestuurd, aan de gang zouden zijn bij Stichting Voedselbank Etten-Leur. De brief is door de vrijwilligers gestuurd naar Voedselbanken Nederland en naar de leden van de gemeenteraad. 

Marleen Berentsen, die samen met Marjan Verweij het bestuur vormt van Stichting Voedselbank Etten-Leur, is verbijsterd over de aantijgingen die in de brief vermeld worden. Zij distantieert zich er dan ook van. “En wij worden hierin gesteund door Voedselbanken Nederland.”

Verhuizing

Voedselbank Etten-Leur staat aan de vooravond van een verhuizing naar een ander pand op industrieterrein Vosdonk in Etten-Leur. Dat pand is een stuk kleiner dan de huidige loods van waaruit het voedsel verdeeld wordt.

“Het is daar onmogelijk om met alle vrijwilligers rond te gaan lopen. Efficiënter werken betekent in dit geval dat je dan van een aantal van hen afscheid moet nemen. Of je moet het bij toerbeurt doen”, aldus Berentsen.

Aangifte

De vrijwilligers waren heel boos en teleurgesteld over die mededeling. Een dag later kreeg het bestuur een telefoontje van Voedselbanken Nederland met het bericht dat er een brandbrief namens hen was binnengekomen. “Dat is erg vreemd als je een dag eerder nog bij elkaar gezeten hebt.” In die brief werd kond gedaan van allerlei mistoestanden bij de Etten-Leurse vestiging.

Onder andere ook de mededeling dat door het bestuur mogelijk fraude wordt gepleegd. Berentsen: “Vooral dat laatste gaat ons te ver. Die aantijging voelt voor mij in elk geval als een mes in mijn rug, dat kan ik niet over mijn kant laten gaan. Daarom hebben we aangifte gedaan bij de politie van smaad en laster.”

Berentsen meldt tot slot dat ze alle negatieve publiciteit vooral vervelend vindt voor de mensen en donateurs die de Stichting Voedselbank Etten-Leur een warm hart toedragen.