Directeur Hilda Vliegenthart van Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur heeft woensdagavond een vooruitblik op de toekomst van het cultuurcentrum gegeven. Dat deed zij tijdens het eerste ‘Café’ van het jaar van ondernemersvereniging MKB Etten-Leur. 

De netwerkvereniging voor het midden- en kleinbedrijf, die momenteel 209 leden telt, organiseert jaarlijks een aantal bijeenkomsten om zo de ondernemers kennis te laten maken met andere bedrijven of instellingen en hen tegelijkertijd de mogelijkheid te bieden tot het onontbeerlijke netwerken.

Hilda Vliegenthart nam de aanwezigen in haar presentatie mee vanaf de gebeurtenissen sinds haar aantreden op 8 mei vorig jaar.

Ze benoemde de turbulente ontwikkelingen ten gevolge van het negatief eigen vermogen, de onsympathieke doch noodzakelijke reorganisatie, het beleidsplan, het nieuwbouwplan en de verkoop van het huidige pand, dat op 1 april een feit zal zijn.

Uitgangspunt

Door de reorganisatie en de vijf ton aan structurele bezuinigingen heeft ook de nieuwbouw van Nieuwe Nobelaer een ander uitgangspunt gekregen.

De geplande 6.000 m2 wordt verlaagd naar 5.000 m2. Dat is aanzienlijk minder dan de huidige 10.000 m2, waarvan echter, volgens Vliegenthart, niet erg praktisch gebruik van wordt gemaakt. "Het nieuwe gebouw wordt compact, maar kleiner is niet minder."

Kleinere schaal

In de nieuwbouw worden de huidige disciplines op kleinere schaal ondergebracht. De multifunctionele ruime zal uitgerust worden met een telescooptribune, die ruimte biedt aan 400 stoelen. Deze is inschuifbaar, waarna 650 staanplaatsen worden gecreëerd. 

Er is ruimte beschikbaar voor (bedrijfs)bijeenkomsten en vergaderingen. De kleinere bibliotheek wordt gerechtvaardigd door de verwachting dat minder boeken en meer e-books worden gelezen.

De kunsteducatie en het poppodium blijven bestaan. Of de VVV een plekje krijgt in het nieuwe gebouw is nog niet bekend. "Daarover zijn we nog in gesprek."

Als alles volgens plan verloopt start de bouw in 2018. In september 2019 zal Nieuwe Nobelaer dan zijn deuren openen.