Naar aanleiding van het incident bij Shell Moerdijk, waarbij tussen 21 november 2015 en 27 januari van dit jaar het giftige ethyleenoxide in de lucht terecht is gekomen, hebben acht werknemers een sanctie opgelegd gekregen. Dat zegt Ron Sinnige, persvoorlichter bij vakbond FNV. Hij heeft onder andere Shell in zijn portefeuille.

Twee van de gesanctioneerden, die een jaar eerder ook al betrokken waren bij een andere incident dat zich voordeed bij Shell Moerdijk, zou ontslag aangezegd zijn, aldus Sinnige. 

Wendel Broere, perswoordvoerder bij Shell Nederland, wil het bericht niet bevestigen noch ontkennen. “Over personele zaken geven wij geen commentaar”, zegt hij desgevraagd.

Afsluiter

Woensdag kwam het bericht naar buiten dat de recente uitstoot van ethyleenoxide door Shell Moerdijk geen gevaar heeft opgeleverd voor de volksgezondheid.

Een onderzoek dat de GGD in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft uitgevoerd in opdracht van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Moerdijk, zou dat hebben bevestigd.

Tussen 21 november 2015 en 27 januari 2016 kwam bij Shell Moerdijk 27,7 ton van de giftige stof ethyleenoxide in de lucht terecht doordat per ongeluk een afsluiter open was blijven staan.