De corsokoorts in Zundert waait alweer volop rond. Negentien van de twintig buurtschappen hebben hun ontwerp al bekend gemaakt. Wat opvalt is dat er dit jaar maar liefst tien ‘beestige ontwerpen’ aan de start komen. 

Dat kan er nog één meer worden, want buurtschap ’t Stuk heeft nog geen ontwerp bekend gemaakt.

Dat betekent dat zeker de helft van de corsocreaties uit dierenontwerpen bestaat. De beestjes komen in alle soorten en maten aan de start. We zien op de eerste zondag van september onder meer een vis, een kikker, een leeuw, een dinosaurus, vossen, bizons, paarden en bijen.

De Waterbak
Buurtschap Markt brengt bijvoorbeeld ‘De Waterbak’ van Gerard van Erk. Hierbij racet een vierspan paarden met menners door de waterbak waarbij het water hoog opspat. Klein-Zundertse Heikant komt met een hightech vis, geïnspireerd op werk van Leonardo da Vinci.

Het Schijfse buurtschap presenteerde ‘Valse hoop’, waarbij een kikker met kroon hoopt op een kus om in een prins te veranderen. Buurtschap Rijsbergen bouwt een ‘Slapende reus’, een leeuw die wacht om tot leven te worden gewekt.

Gevaarlijk transport
Buurtschap Tiggelaar vervoert een afschuwwekkend beest dat nog het meest lijkt op en hagedisachtig dier in ‘Gevaarlijk transport’. De Berk laat een heuse dinosaurus door de straten van Zundert rijden in ‘Contramal’. Laer-Akkermolen komt in ‘Sluw’ met een wirwar van vossen die verschillende kanten lijken op te vliegen.

Ontwerper Harry van den Broek doet dit jaar mee bij Buurtschap Laarheide met ‘Buffalo’, zijn 82e ontwerp. Daarbij strompelt een buffalo door het water, zijn rug bedekt met nog meer beestjes.

Poteind komt met bijen in ‘Bezig’, daarbij zijn bijen aan het werk te zien in een korf. In ‘Wildebeest’ van Stuivezand ziet het publiek een groep rennende bizons.

Bevangen
Naast de dieren valt er nog veel meer te zien. Buurtschap ’t Kapelleke maakt twee gezichten die ‘Bevangen zijn door de wind’. De Veldstraat bouwt een glazenwasser die op hoogte tegen een gebouw loopt in ‘Op Hoogte’. De Lent brengt ‘Krachtstroom’ waarbij zeven personen samen ‘kracht vervoeren.’

Bijzonder is dat de Lent een ontwerper van een ander corso heeft aangetrokken. Gezienus Bruining uit het Overijsselse St. Jansklooster is verantwoordelijk voor deze creatie. Ook Klein Zundert heeft een ontwerper van buiten Zundert: Louisa Joosen debuteert in het Zundertse corso met ‘Vortex’ waarbij een gebouw lijkt te worden opgerold.

Fanfare
Bij buurtschap ‘Molenstraat’ loopt een heuse fanfare mee, waarbij een verfrommeld ritme van uniformen en instrumenten ontstaat. Het Achtmaalse buurtschap laat het publiek sidderen met ‘We’re gonna get you’. Helpt Elkander komt dit jaar met een abstract ontwerp in ‘Menskracht’ waarbij een groot aantal mensen omhoog lijkt te worden gestuwd.

Raamberg was dit jaar eerste met de presentatie van hun creatie. Zij werken aan een bijzonder ‘Orgel….!’ Tenslotte verdedigt Wernhout de titel met ‘Retouche’ (spreek uit als Ruh-toesj). De succesontwerpers Mathieu Rombouts, Ronald Martens en Erwin Leenaerts laten zien wat maakbaarheid is.