Na het zien van de film ‘Achtste groepers huilen niet’ was de zevenjarige Noa Bosbaan uit Etten-Leur vastbesloten om haar haren te doneren aan het goede doel.

In de krokusvakantie was het eindelijk zover en mocht ze haar lang gespaarde haar afknippen en doneren aan de Stichting Haaruitval.

Toen Noa Bosbaan twee jaar geleden de film ‘Achtste groepers huilen niet’ op televisie zag was ze vastbesloten om haar haren te gaan sparen en die aan kinderen te geven die geen haar meer hadden.

De film gaat over een meisje die in groep 8 zit en leukemie krijgt. Daardoor verliest zij ook haar haren. De kleine Noa was zo door dit verhaal gegrepen dat zij direct besloot om kinderen die geen haar meer hebben te gaan helpen. Twee jaar lang spaarde ze voor een vlecht die lang genoeg was om te doneren. “Dat is uiteindelijk een vlecht van 21 centimeter geworden”, vertelt ze enthousiast.

Spannend
De ouders van Noa vonden het ontzettend stoer dat ze dit wilde doen. Vanessa van Est, Noa’s moeder: “Ik vond het wel spannend dat ze dit wilde doen. Zo in één keer haar lange lokken afknippen is toch wel een ding. Daarnaast is het wel bijzonder dat zo’n jong meisje al over dit soort onderwerpen nadenkt. Hierin konden we haar alleen maar steunen. Een vriendin van mij is kapster. We hebben haar van tevoren ook advies gevraagd hoe we dit het beste konden aanpakken zodat het haar van Noa gezond bleef en goed genoeg was om te doneren. Zij heeft de vlecht uiteindelijk ook afgeknipt.”

Huppelen
Bij de vraag of Noa Bosbaan blij was met het afknippen van haar vlecht zegt ze volmondig ja. Haar moeder: “Zodra we er achter kwamen dat haar haren lang genoeg, waren moest de kapster gelijk gebeld worden. Toen het was afgeknipt huppelde ze de rest van de dag door het huis en zat ze de rest van de dag aan haar haren.” Noa voegt er vastbesloten aan toe dat ze zeker nog een keer haar haren gaat sparen en wil doneren aan het goede doel.