Zorgen over veiligheid scheepvaart Hollands Diep

De Provincie Noord-Brabant moet bij Rijkswaterstaat aandringen op het nemen van maatregelen om de veiligheid van de scheepvaart op het Hollands Diep te verbeteren. Dat stelt ChristenUnie-SGP Statenlid Hermen Vreugdenhil in vragen aan het College van Gedeputeerde Staten.

"Om de veiligheid op dit deel van het water rondom Moerdijk te verhogen wordt al lange tijd aangedrongen om het walradarsysteem versneld te plaatsen", aldus Vreugdenhil. "We hebben hier te maken met een van de drukste vaarroutes in Europa."

Onze fractie ChristenUnie-SGP vindt het daarom belangrijk dat ook de oproep van brancheorganisatie Schuttevaer om de westzijde van het Zuid-Hollands Diep open te stellen voor scheepvaart serieus wordt genomen.

Oproep

Aanleiding voor de vragen is de oproep van Schuttevaer in een brief aan diverse instanties. "De Binnenvaart moet vanaf Volkeraksluis circa zes kilometer nutteloos omvaren om de haven van Moerdijk te bereiken. Ook schepen met baggerspecie voor baggerspeciedepot Hollands Diep moeten helemaal rondvaren naar de losplaats."

De haven van Moerdijk is momenteel een erg drukbezochte haven voor zee en binnenvaart. "Gezien de recente ongevallen in het havenschap Moerdijk is de westelijke doorvaart ook te gebruiken als vluchtweg. Dit alles zou op zeer korte termijn al gerealiseerd kunnen worden en komt de veiligheid ten goede."

Expertise

De fractie van ChristenUnie-SGP wil dat de de provincie Schuttevaer betrekt om hun ervaringen en expertise op het gebied van veiligheid op het water te benutten. Ook moet de provincie haar verantwoordelijkheid nemen in het verhogen van de veiligheid op en rond het water rondom Moerdijk.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie