Kerken in het licht door LED-aanstraalverlichting

Zeven kerkgemeenschappen in de gemeente Moerdijk willen graag gebruik maken van het initiatief om de buitenkant van hun kerk in het licht te zetten met zogeheten LED-aanstraalverlichting. Het initiatief is afkomstig van het college van Moerdijk. 

Achterliggende gedachte bij het idee van het college is om het omgevingsbeeld te verfraaien voor zowel inwoners als toeristen, met name in de donkere periodes van het jaar. Bovendien ontstaat op deze wijze een extra focus op een aantal historische gebouwen in de gemeente.

De zeven kerkgemeenschappen die hun interesse reeds kenbaar hebben gemaakt zijn de Hervormde kerk in Klundert, de Hervormde gemeente in Zevenbergen, de Protestantse kerk in Fijnaart, Parochie St. Johannes de Doper in Standdaarbuiten, de Protestantse gemeente in Willemstad, de Rooms-Katholieke kerk in Noordhoek en de Bartholomeuskerk in Zevenbergschen Hoek.

Garant

De gemeente staat garant voor de aansluitkosten en de kosten voor het energieverbruik. De verlichting moet door de kerkgemeenschappen zelf geregeld worden. Overigens worden enkele gemeentelijke, gezichtsbepalende panden in de gemeente Moerdijk, zoals het Mauritshuis in Willemstad en het stadhuis van Klundert, al op deze manier verlicht.

Volgens wethouder Jaap Kamp bepalen de kerkgebouwen voor een belangrijk deel het beeld en de sfeer van de kernen in de gemeente. "Daarom vinden we het belangrijk dat ze optimaal zichtbaar zijn en zo nog beter die sfeer en aantrekkingskracht op een positieve manier kunnen bepalen." Omdat het gaat om LED-aanstraalverlichting is het energieverbruik een flink stuk lager. Kamp: "En dus is het qua kosten ook een interessant verhaal."

Lees meer over:
Tip de redactie