Nieuwe organisator Oranjemarkt scherpt regels aan

Meer aandacht voor veiligheid, meer ruimte voor kinderen en meer aandacht voor het afval dat achterblijft. Het zijn de belangrijkste speerpunten van Arto Laros Entertainment bij het organiseren van de Oranjemarkt op Koningsdag op 27 april. 

Arto Laros neemt de organisatie met ingang van dit jaar over van Stichting Etten-Leur Promotion (STEP), die dat sinds 1989 heeft gedaan.

De Oranjemarkt zoals deze in voorgaande jaren werd gehouden voldeed niet meer aan de huidige veiligheidsvoorschriften. "Bij onze gesprekken met de gemeente zijn een aantal punten naar voren gebracht waaraan de Oranjemarkt moest gaan voldoen. Veiligheid was daarbij een groot punt", laat Sandra Musters, event manager bij Arto Laros Entertainment weten.

Vereiste

De aandacht voor meer veiligheid was niet alleen vanuit de gemeente, maar ook vanuit de nieuwe organisator van de Oranjemarkt een vereiste. "Wij hebben vanuit andere evenementen regelmatig contact met onder andere de brandweer van verschillende gemeenten. We horen soms verhalen die wij niet op onze evenementen willen."

Een voorbeeld hiervan is dat de brandweer er een keer 45 minuten over deed om een afstand van honderd meter af te leggen bij een grote brand. "Oorzaak was dat de calamiteitenroutes niet vrijgehouden waren en omdat deelnemers weigerden om opzij te gaan."

De opzet van de Oranjemarkt waarbij deelnemers zelf mochten kiezen waar zij gingen zitten, heeft er ook in Etten-Leur voor gezorgd dat de calamiteitenroutes niet vrijgehouden werden. Daarnaast ontstonden er een groot aantal andere ongewenste situaties.

Afval

Een andere doorn in het oog van de gemeente was de omvang van het afval dat het evenement met zich meebracht. Musters: "Het werd de laatste jaren steeds meer gewoon dat deelnemers hun spullen aan de man probeerden te brengen, maar na afloop van het evenement deze zelfde spullen gewoon lieten liggen."

Tijdens de editie van 2015 is er 15 ton afval geproduceerd. "En dat is voor een dusdanig evenement echt buitensporig veel."

Lees meer over:
Tip de redactie