Wielerliefhebbers hangen aan lippen Johan van der Velde

De Harmoniezaal in Rijsbergen was dinsdagavond tot de nok gevuld met wielerliefhebbers. Jong en oud luisterde er naar de verhalen van verschillende Rijsbergse wielercoryfeeën. 

Present waren Cees Haast, Jacques Hanegraaf en de man om wie het allemaal te doen was: Johan van der Velde, alias De Speer van Rijsbergen.

Roman

Aanleiding is de roman ‘De Speer van Rijsbergen’ die John van Ierland schreef over het leven van Van der Velde – één van de beste wielrenners die Nederland ooit gekend heeft.

Veranderen

Verhalen over hoe Johan als kleine jongen op keek naar Cees Haast, over hoe hij begon met koersen, over zijn grote overwinningen en de diepe dalen die hij kende in zijn leven. "Ik wil laten zien dat een mens kan veranderen. Wie diep zit, kan daar ook weer uit komen," vertelt Johan voorafgaand aan de presentatie.

Wielertricots

Voor de gelegenheid is de zaal uitgedost met oude wielertricots, supporterssjaals van Johan en foto’s van de drie profs. Met foto’s en films belicht John van Ierland de verschillende hoofdstukken uit Johan’s leven. Het publiek smult. 

Openhartig

Ze zien een openhartige Van der Velde, een Cees Haast die smeuïge verhalen opdist uit een tijd dat de wielersport nog heel anders in elkaar zat en een Hanegraaf die de loyaliteit van de Speer roemt. 

Bijzonder

Inmiddels heeft Johan van der Velde in de regio al meerdere boekpresentaties gehad en is hij een beetje gewend aan het circus. Zo’n avond in zijn geboortedorp maakt het extra bijzonder vindt hij. Dat vonden ook de mannen van het organisatiecomité 'Wielerdorp Rijsbergen'.

Wieleravonden

Zij woonden een eerdere boekpresentatie bij in Breda. "Na afloop zeiden we in de kroeg tegen elkaar: 'Met deze boektitel moet Johan toch ook naar Rijsbergen komen'," aldus Nico Mathijssen. "De wielersport leeft en we hopen nog vaker dit soort wieleravonden te kunnen organiseren."

Lees meer over:
Tip de redactie