Eerste afvalbak in Etten-Leur 'geadopteerd'

In Etten-Leur is vrijdag door een inwoner de eerste afvalbak geadopteerd. Wanneer ook andere inwoners of een vereniging aanvullende afvalbakken wensen, dan kunnen zij dit kenbaar maken. 

De gemeente Etten-Leur heeft onlangs kritisch gekeken naar het afvalbakkenbestand en een bezuinigingsopdracht doorgevoerd. Het plan voorziet in een basis van ongeveer vierhonderd afvalbakken in Etten-Leur. Dat zijn er ongeveer tweehonderd minder dan voorheen. 

Deze afvalbakken worden wel slimmer geplaatst. Ook bestaat de mogelijkheid tot adoptie van nog eens 170 afvalbakken. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan de opdracht van een bezuiniging van 25.000 euro.

Vertrouwen

Wethouder Jan van Hal heeft er alle vertrouwen in dat met dit plan de meest belangrijke afvalbakken behouden blijven. "De gemeente verschaft zo nog steeds voldoende voorzieningen waarin de mensen in Etten-Leur zwerfafval kwijt kunnen. Het aanbieden van adoptiebakken is een voor Etten-Leur nieuwe manier om in deze ontwikkeling mee te gaan."

Hij realiseert zich dat bezuinigingen nooit populaire maatregelen zijn. "Ook al zijn ze nodig om de vaste lasten voor inwoners laag te houden. Andere gemeenten waar op deze manier inwoners en gemeenten samenwerken zijn succesvol gebleken."

Schade

In de voorbije periode zijn al diverse afvalbakken geruimd, ter voorkoming van mogelijke schade met oud en nieuw. Hierbij is al wel rekening gehouden met het afvalbakkenplan. De rest van de maand januari worden afvalbakken teruggeplaatst, verplaatst of verwijderd.

Naar verwachting staan eind deze maand alle vierhonderd afvalbakken op de plaats waar ze het best tot hun recht komen. De gemeente blijft monitoren wat de effecten zijn.

Lees meer over:
Tip de redactie