Onderzoek naar explosieven rond voormalige haven

Er komt een onderzoek naar de aanwezigheid van explosieven in en rond het tracé van de voormalige haven in Zevenbergen.

Uit onderzoek op basis van historische bronnen acht de gemeente Moerdijk het waarschijnlijk dat zich in dit gebied explosieven bevinden die tijdens de bombardementen van 1940 en 1944 niet tot ontploffing zijn gekomen.

In de Tweede Wereldoorlog is Zevenbergen meerdere malen het doelwit geweest van bombardementen en beschietingen. In 1940 waren het Duitse bommenwerpers die Zevenbergen onder vuur namen. Tijdens de bevrijding in 1944 zijn ook geallieerde bommen op Zevenbergen gevallen.

Een deel van de munitie uit de bombardementen en overige gevechtssituaties is niet tot ontploffing gekomen. In de loop der tijd (bij de wederopbouw en bij nieuwe bouwplannen) zijn enkele van de blindgangers al opgeruimd. De kans is groot dat er in de haven nog altijd explosieven onder de grond zitten.

Verdacht

Omdat het voor het werk aan de heropende haven op sommige plaatsen nodig is om dieper te graven dan de oorspronkelijk bodem, bijvoorbeeld waar damwanden moeten worden geplaatst, kan het zijn dat de werkzaamheden in een zogenaamd verdacht gebied plaatsvinden.

Op die plekken zijn mogelijk extra maatregelen nodig tijdens of voorafgaand aan het werk aan de haven om eventueel aanwezige explosieven onschadelijk te maken.

Ervaring

In totaal zijn ruim vijftig zware bommen op Zevenbergen gevallen, zowel Duitse als geallieerde. Daarnaast zijn er vele geschutgranaten op Zevenbergen terecht gekomen.

De ervaring leert dat gemiddeld zo'n 10 procent van de munitie uit die tijd blindgangers waren.

Lees meer over:
Tip de redactie