Verontwaardiging over kap populieren

In opdracht van de gemeente Etten-Leur zijn begin deze week ter hoogte van de Vlaamse Schuur 16 tot en met 32, nabij de vijver aan de Hoge Neer, 23 populieren gekapt. 

De bomen veroorzaakten door wortelopdruk veel overlast aan de voet- en fietspaden. Deze paden moesten jaarlijks hersteld worden om ze goed en veilig begaanbaar te houden.

De kap van de bomen zorgde met name op social media kanalen voor verontwaardiging. In de eerste plaats verklaarden veel mensen niet van de kap op de hoogte te zijn geweest en in de tweede plaats omdat de populieren op een lijst uit september 2015 gerangschikt stonden als waardevolle bomen.

Nalatigheid

De gemeente zegt in een verklaring dat direct omwonenden op 9 december vorig jaar zijn geïnformeerd over de kap, maar erkent dat bij de laatste actualisering van de beschermde bomenlijst uit september 2015 een nalatigheid heeft plaatsgevonden.

“De betreffende populieren stonden helaas nog wel op de tekstuele lijst, maar niet meer op de tekening.” Vanwege het feit dat de populieren als wijkers (snel groeiende bomen) stonden aangemerkt, hadden deze van de beschermde bomenlijst verwijderd moeten worden. “Hier is door ons dus een fout gemaakt", aldus de gemeente.

Excuses

Bij de controle van beschermde bomenlijst voor het uitvoeren van de kapwerkzaamheden is alleen gekeken naar de tekening en is de tekstuele lijst niet meer geraadpleegd. “De opmerking dat de populieren nog op de beschermde bomenlijst staan en daarmee vergunningsplichtig zijn is dus terecht.” De gemeente Etten-Leur heeft zijn excuses aangeboden.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie