Bewoners woedend om verwijderde afvalbakken

Woest zijn Jeanette Smits en haar man Tony over het verwijderen van de afvalbakken bij het parkje in wijk de Grient in Etten-Leur. De ongeveer tien bakken werden net voor de jaarwisseling weggehaald.

"We dachten dat dit vanwege het vuurwerk was", zegt Smits, "maar we hebben het nagevraagd en het is vanwege de bezuinigingen. De zakjes met hondenpoep worden nu gewoon bij ons in de tuin gedumpt."

Smits laat het er niet bij zitten en belt de gemeente. "Bezuinigingen, niets aan te doen", was het antwoord. Dan maar even nagevraagd bij de politie op de weekmarkt. Die wist echter van niets. Ook ging ze naar het gemeentehuis, waar de baliemedewerkster haar vertelde dat er echt niets aan te doen was.

Zowel het echtpaar Smits als hun buurman zijn het erover eens dat ze worden achtergesteld bij het centrum. Daar zijn de afvalbakken nog wel. "Wij betalen net zo goed OZB en hebben recht op goede reiniging."

Rommel

In het park worden honden uitgelaten. De uitwerpselen blijven liggen of worden met zakje en al in de bosjes en tuinen gegooid. "Of in de glasbak en daar wordt ook andere rommel in gestopt", hebben ze geconstateerd.

De bewoners van de Wildbaan maken zich zorgen over het voorjaar en de zomer. "Dan wordt de rommel nog veel erger als er weer gespeeld en gevoetbald wordt. We willen onze omgeving netjes houden, ruimen behoorlijk wat op en vinden van alles, zelfs incontinentiemateriaal", aldus Smits.

"Zelf proberen we zo min mogelijk afval te hebben door alles netjes te scheiden. De politie zei dat je de rommel van de straat maar in je eigen afvalbak moet gooien, maar dan moeten wij daar wel extra voor betalen. De volgende keer zet ik de zakken midden in het gemeentehuis. Ze hebben geen begrip voor deze manier van bezuinigingen."

Bezuinigingsopdracht

Verantwoordelijk wethouder Jan van Hal reageert: "We hebben een bezuinigingsopdracht. Een onderdeel van het beleid is om het aantal afvalbakken, waarin in het verleden een wildgroei is ontstaan, te verminderen."

"We hebben gekeken naar het aantal mensen op bepaalde plekken, bijvoorbeeld in het centrum, en de vullingsgraad. Dat heeft als maatstaf gediend. We streven naar een goede voorziening in het openbaar gebied en een schoon Etten-Leur. Over enige tijd zal er een inventarisatie van spreiding en vullingsgraad plaatsvinden en wordt er geëvalueerd. Overigens kunnen afvalbakken wel worden geadopteerd."

Afvalbakkenplan

Het afvalbakkenplan is een uitvoering van één van de actiepunten uit het Gemeentelijk AfvalbeheerPlan 2013 en is door het college op 17 december 2015 vastgesteld. Dat houdt in dat van de 613 afvalbakken binnen de gemeente er nog 400 overblijven. Sommige verdwijnen, een aantal wordt verplaatst.

Daarnaast kan een afvalbak geadopteerd worden. Dit houdt in dat de afvalbak en zijn omgeving door burgers netjes wordt gehouden. Als de afvalzak vol is zorgt de gemeente er na een telefoontje voor dat die wordt opgehaald en afgevoerd.

Beterschap

Jessica van Sluis, wijkmanager voor de Grient, Sanderbanken en de Baai heeft naar aanleiding van de klachten van het echtpaar Smits laten weten dat eerst communicatie en dan pas actie wat beter op zijn plaats zou zijn geweest. De gemeente heeft beterschap beloofd.

Lees meer over:

NUwerk

Tip de redactie