In de loods van buurtschap Wernhout aan de Weimerstraat wordt hard gewerkt. Niet aan een corsowagen, maar aan de decoraties voor de aanstaande Vaandelfeesten die -zoals de traditie het voorschrijft – de winnende buurtschap organiseert.

Wernhout presenteert komende zaterdag het corsofeest.

Hoe het CultuurCentrum Zundert er over een paar dagen uitziet, wil voorzitter Benny Vergauwen nog niet kwijt. “Het moet een verrassing blijven voor iedereen. Maar je kunt zeggen dat de aankleding in het thema van de wagen is.”

Ook het vaandel is nog geheim. “Ja, ik heb er zelf al wel iets van gezien. Tien vrouwen uit de buurt zijn al twee maanden lang, twee avonden in de week, er mee bezig. Stoffen knippen, naaien, borduren. Onze ontwerpers Erwin, Mathieu en Ronald hebben het vaandel ontwerpen en deze fanatieke dames voeren het uit. Het wordt een heel mooi ‘old school’-vaandel,” verzekert de trotse voorzitter.

Fantastisch jaar

“We hebben sowieso een grote en fanatieke groep van zo’n 40 buurtgenoten die zich inzet om van de Vaandelfeesten een prachtig slot van ons fantastische corsojaar te maken.”

Benny glundert. Hij is sinds dit jaar voorzitter van buurtschap Wernhout. Voor de negende keer mocht het buurtschap bij de tweede doorkomst stoppen op de Markt en voor de tweede keer in een Van Gogh-corso.

“Veel beter kun je het niet treffen. Echt alles ging goed dit jaar met de bouw van de wagen en we kregen een lovend juryrapport.”

Feesten

De buurt start ’s middags al met feesten. “Sorry, de activiteiten die we dan ondernemen, houden we eveneens nog geheim voor de buurtgenoten. Onder het genot van een hapje en drankje zorgen we in ieder geval dat de stemming er alvast in komt voor ’s avonds, wanneer we in colonne naar Zundert trekken.”

Dresscode

Lachend: “Nee, ‘Broek uit, op je hoofd’ zoals op onze affiche staat, is niet de dresscode. Dat is gewoon een Nederlandstalig nummer dat regelmatig in onze corsotent te horen is. De hele avond staat in het teken van Hollandse nummers. Vandaar. En een dresscode, daar zijn wij bij Wernhout niet van. Die is er dus niet. Iedereen is van harte welkom om mee te feesten, ongeacht de kleur van het t-shirt dat hij of zij draagt.”

Ondertussen voegt ontwerper Erwin Leenaerts zich bij het gesprek. Op de vraag of hij ook al zin heeft in het feestje verzucht hij: “Kan niet wachten tot het voorbij is!” Om daar snel aan toe te voegen: “Heel veel zin in. Maar een eerste-prijs-corsojaar is wel een lang corsojaar.”

Benny knikt bevestigend. “De neuzen staan al weer richting het nieuwe corso-ontwerp. Dat wordt een ambitieus plan. Maar eerst gaan we nog eens een mooi feestje bouwen!”