
Met deze tips van experts maak je thuis de beste chocoladetaart
Nu de kandidaten bij Heel Holland Bakt de ene na de andere taart uit hun oven toveren, krijgen veel mensen zin om zelf ook aan het bakken te slaan.
Voor wie weinig ervaring heeft: probeer de gemakkelijke chocoladetaart van Erik Reintjens. Hij is patissier en algemeen directeur van Patisserie Peter Lemmens. Het bedrijf levert aan horeca en telt vier filialen.
Dit heb je nodig voor chocoladetaart (acht tot tien personen)
- 300 gram pure chocolade
- 200 gram roomboter
- vier eieren
- 150 gram suiker
- een zakje vanillesuiker
- 75 gram bloem
- een theelepel bakpoeder
- springvorm, zeef, bakpapier, beslagkom, garde, mixer, pannenlikker en kleine pan
Zo maak je de taart
"Verwarm de oven voor op 175 graden. Smelt ondertussen de pure chocolade voor de taart in een kom au bain marie, samen met de boter. Mix ondertussen de eieren licht schuimig met de suiker en vanillesuiker."
"Als de chocolade en boter helemaal gesmolten zijn, laat je het mengsel tien minuten afkoelen. Voeg het daarna toe aan de eieren terwijl je mixt of met een spatel klopt. Zeef als laatste de bloem en bakpoeder erbij en spatel dit er kort doorheen."
"Leg een stuk bakpapier op de bodem van een springvorm en vet de randen in. Giet het chocolademengsel erin en zet circa 45 minuten in de oven."
"Controleer met een satéprikker of de taart gaar is. Ik laat hem vaak nog een paar minuten in de oven staan met de deur op een kier. Laat daarna geheel afkoelen en haal hem na ongeveer dertig minuten uit de vorm."
"Leuk de taart op door er bijvoorbeeld walnoten op te leggen. Of spuit er chocoladeslagroom op door gewone slagroom te kloppen en er een beetje gesmolten chocolade bij te doen. Je kunt hem ook in tweeën snijden en er een dun laagje (frambozen)jam tussen doen, of een randje slagroom erop spuiten en er gebonden kersen in doen."
Nog makkelijkere chocoladetaart
Is er een methode die nog makkelijker is? Ja, daar is zelfs geen oven voor nodig. Lotte van Gorp, winnaar van de Dutch Pastry Award 2022, legt uit hoe je dat doet. Je hebt geen bijzondere keukenapparatuur nodig. "Je kunt al aan de slag als je een mixer, springvorm en een mengkom met een garde hebt. En een pannetje om de chocolade op te warmen."
"De makkelijkste manier is om er een soort chocolademousse van te maken en die in een springvorm in de koelkast te doen. Dan krijg je het idee van een kwarktaart", zegt Van Gorp.
Stappenplan: chocolademoussetaart
Om aan de slag te gaan met de chocolademousse heb je slechts drie ingrediënten nodig (voor zes tot acht personen):
- 300 gram chocolade
- een blaadje gelatine
- 500 milliliter slagroom
Voor de bodem:
- 200 gram koeken (bijvoorbeeld Bastogne of speculaas)
- 40 gram boter
Zo maak je de taart
"Maak voordat je de chocolademousse gaat maken de taartbodem door de koekjes te verkruimelen en ondertussen de boter in een pannetje te laten smelten. Voeg de verkruimelde koekjes vervolgens toe aan de gesmolten boter, meng het goed door elkaar en doe het in de bakvorm."
"Verdeel het mengsel over de bodem met behulp van de bolle kant van een lepel. Duw het stevig aan en laat de taartbodem afkoelen in de koelkast."
"Laat de gelatine weken in koud water en warm de chocolade op au bain marie, dat is op een waterbadje." Je doet de chocolade dan in een kom en zet die boven op een pan met (zacht) kokend water. "Ik zou voor het water maximaal 30 graden aanhouden. De chocolade moet niet te warm worden, anders gaat die schiften."
"Klop de slagroom luchtig in de keukenmachine of met de mixer. Haal ondertussen de geweekte gelatine uit het water, laat er een klein beetje water in zitten en warm dat op in de magnetron. Of au bain marie, zoals je met de chocolade hebt gedaan."
"Meng de gelatine met een garde met de chocolade en vermeng dat mengsel weer met de opgeklopte slagroom."
"Doe de mousse in een springvorm en zet die minimaal twee uur in de koelkast om het te laten opstijven. De taart moet echt goed koud zijn. Anders zakt hij als een pudding in elkaar als je de ring van de springvorm verwijdert."
"Je kunt je taart eventueel opleuken. Gewoon met opgeklopte slagroom of met vers fruit."