Logo NU.nlNU.nl
  • Voorpagina
  • Net binnen
  • Populair
  • Algemeen
  • Economie
  • Sport
  • Media en Cultuur
  • Achterklap
  • Shop
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Uit andere media
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Het Woord
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • NUfolder
    • NUshop
    • Tickets
Vrijdag 2 juni 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
kaasfondue

Zo maak je zelf een goede kaasfondue

Door Elze Derks

16 dec 2021 om 21:34
nujij comment17 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail
In de decembermaand staat bij veel mensen de fonduepan op tafel. Wel zo feestelijk om er eentje te maken zonder pakjes en zakjes. Hoe doe je dat? Twee kaaskenners helpen je op weg.

Een klassieke kaasfondue maak je met Zwitserse kazen. Laura Peters, eigenaar van kaasfonduerestaurant Het Karbeel, doet dit ook in haar zaak. "Als je voor het eerst kaasfondue eet, raden we een Suisse fondue aan, die is namelijk het meest toegankelijk", zegt Peters. "Daar zit emmentaler en gruyèrekaas, witte wijn en kirsch in."

Bianca Vlooswijk, eigenaar van kaaswinkel 't Kaasmeisje, is groot fan van een Hollandse fondue. "Vraag een keer om een Goudse belegen, een petit doruvael en een ruygentaler (een soort Nederlandse emmentaler, red.) en laat deze raspen bij de kaasboer in de buurt", tipt ze. "Voor de ervaren liefhebbers zijn blauwe kazen of camembert een aanrader." Vergeet niet dat je ook iets extra's door de fondue kunt roeren, zoals een bosuitje of truffel.


In Frankrijk drinken ze thee bij de kaasfondue en in Oostenrijk raden ze een riesling aan.
Bianca Vlooswijk, eigenaar van 't Kaasmeisje

Wil je je fondue vegan? Dat kan. Vlooswijk: "Gebruik dan vegan geraspte kaas in plaats van echte kaas." Bij een fondue zonder alcohol kun je overigens appelsap of bouillon gebruiken in plaats van wijn. "Ook kinderen vinden dat lekkerder dan wijnsmaak in de fondue."

Wat bij de fondue gedronken moet worden, blijft overigens een punt van discussie. Volgens Peters is er niet één goed antwoord. "In ons restaurant is het drinken van witte wijn doorgaans het populairst en thuis schenken we dit ook graag in." De favoriete drank bij de kaasfondue verschilt ook per land. "In Frankrijk drinken ze thee bij de kaasfondue en in Oostenrijk raden ze een riesling aan." Bovendien werkt een glas water of rode wijn ook goed bij dit zoute gerecht.

Emmentaler en gruyère zijn klassieke kazen voor in de fondue.
Foto: Emmenthaler title Getty Images long long long copyright

Patatje dopen in de kaas

Kies vervolgens doopingrediënten die bij elkaar passen. In Peters' restaurant kun je naast de voor de hand liggende ingrediënten zoals brood of rauwkost allerlei producten bestellen om in je fondue te dopen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen rauwe of gebakken groenten, maar ook vlees in de fondue is populair.

  • Spoedcursus kaasplank samenstellen: 'Kies altijd een oneven aantal kazen'
    Zie ookSpoedcursus kaasplank samenstellen: 'Kies altijd een oneven aantal kazen'

"Sommige mensen vinden het lekker om een patatje en een biefstukje erdoorheen te halen. In Zwitserland en Oostenrijk wordt fondue geserveerd met gedroogd vlees, daarnaast is kaasfondue sowieso een zware winterkost. Al die lekkere hapjes maken het eten van fondue gezellig", aldus Peters.

Neem je tijd

"Het is belangrijk om 24 uur van tevoren de knoflook al in de wijn te laten trekken, zo komen de smaken lekker vrij. Kook de wijn vervolgens in een pan en verdamp de alcohol goed voordat je de kaas toevoegt", aldus Peters. "Wijn in de kaasfondue kun je zelf doseren. Sommigen houden van veel smaak, anderen vinden het snel te sterk, kijk dus zelf wat je het lekkerst vindt."

Voor het maken van kaasfondue geldt vooral: heb geduld. "Bij het beginnen met de kaasfondue moet je heel rustig aan doen. Zorg eerst dat de kaas op kamertemperatuur is. Voeg de rasp handje voor handje toe aan de wijn en zet het vuur niet te hoog. Zo voorkom je dat je een harde klomp kaas in de pan krijgt", zegt Vlooswijk.

Tot slot een laatste tip van Peters: "Warm de pan waar je de fondue ingiet van tevoren op in de oven, zo voorkom je dat de kaas gaat scheiden - dat het vet boven de gesmolten kaas komt drijven - en blijft de kaas langer vloeibaar."

Beeld: Getty Images
nujij comment17 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail

Lees meer over:

Kerstmis


Aanbevolen artikelen


NUjij-reacties

nujij comment17 reacties

Net binnen

  • 11:18
    Mosselen kunnen microplastics opnemen en dat zorgt voor schonere oceanen
  • 11:12
    Loterijen en toezichthouder ruziën over 'illegale' online spellen
  • 11:05
    Onzekere uitstoot methaan en lachgas: '1,5 gradendoel mogelijk al onhaalbaar'
  • 11:01
    VideoNieuwe dronebeelden tonen omvang van afvalprobleem in Bosnië

Meest gelezen

  • 1
    AS Roma-fans belagen arbiter Taylor en gezin op vliegveld: 'Walgelijke beelden'
  • 2
    Waarom het kabinetsplan om Nederland te laten afvallen niet werkt
  • 3
    Verstappen en Nederlandse Grand Prix verliezen Jumbo als geldschieter
  • 4
    Dagje vrij of buiten schooltijd op vakantie? Dit zijn de leerplichtregels
  • 5
    Verstappen terug op heilige grond in Barcelona: 'Dat weekend in 2016 was te gek'


Nieuwsvideo's

  • Mexicanen halen zakken met menselijke resten uit ravijn
    Mexicanen halen zakken met menselijke resten uit ravijn
  • Scheidsrechter Taylor aangevallen op vliegveld door Roma-fans
    Scheidsrechter Taylor aangevallen op vliegveld door Roma-fans
  • Waarom wordt Rotterdam geteisterd door explosies?
    Waarom wordt Rotterdam geteisterd door explosies?
  • Zo werd bekendgemaakt hoeveel geld is opgehaald tijdens Alpe d'HuZes
    Zo werd bekendgemaakt hoeveel geld is opgehaald tijdens Alpe d'HuZes

  • Voorpagina
  • Economie
  • Sport
  • Media en cultuur
  • Overig
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Uit andere media
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Het Woord
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • Copyright
    • Disclaimer
    • Privacy en cookiebeleid
    • Adverteren
    • Werken bij NU.nl
    • Verzekeringvergelijker
    • Privacy instellingen
  • Over NU.nl
  • Copyright
  • Disclaimer
  • Privacy en cookiebeleid
  • Adverteren
  • Werken bij NU.nl
  • Verzekeringvergelijker
  • Privacy instellingen

Volg ons op:

©2023 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden