Wat is de beste keukenmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Een keukenmachine is een handige hulp bij keukenklusjes als mengen, kneden en kloppen. Zoek je vooral een hulpje bij het snijden, hakken en raspen, dan is een foodprocessor waarschijnlijk een betere keuze. Foodprocessors kunnen overigens vaak ook mengen, kneden en kloppen, maar keukenmachines zijn daar meestal een stuk beter in.

De prijzen variëren behoorlijk. Op vrijdag 26 november is het Black Friday, dus er zou weleens een mooie aanbieding tussen kunnen zitten.

De Consumentenbond test keukenmachines en foodprocessors op onder meer slagroom kloppen, wit brooddeeg maken, cakebeslag mengen en gebruiksgemak. Foodprocessors worden daarnaast ook getest op onder meer noten hakken, plakjes snijden en kaas raspen. In totaal zijn er 101 modellen getest die op dit moment verkrijgbaar zijn.

Van de 53 geteste modellen binnen de categorie keukenmachines komt een model van Kenwood als Beste uit de Test. Een model van Bosch is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Kenwood Chef KVC3100S

Kenwood Chef KVC3100S

Kenwood Chef KVC3100S
Kenwood Chef KVC3100S
Foto: Consumentenbond

Deze keukenmachine is verkrijgbaar in drie technisch gelijke varianten (KVC3100S, KVC3110S en KVC3170S). Het verschil zit hem in de accessoires. Hoe meer accessoires, hoe hoger de prijs. De KVC3100S is het goedkoopst en heeft geen extra's. Bij de KVC3110S krijg je een blender meegeleverd en bij de KVC3170S zitten een blender én een vleesmolen.

Dit model van Kenwood blinkt uit in het kloppen van eiwit en slagroom. Maar hij kan ook prima brooddeeg kneden, mayonaise maken en cakemix mengen.

Het is een machine met een stevige constructie. Hij is erg gebruiksvriendelijk en je maakt hem eenvoudig schoon. Alle losse onderdelen kunnen in de vaatwasser.

Maar hij heeft ook enkele minpuntjes. Pannenkoekenbeslag mengen doet hij niet goed. Dit duurt erg lang en het beslag wordt niet mooi glad. Daarnaast maakt hij behoorlijk wat herrie tijdens gebruik.

Beste Koop: Bosch MUM54A00 StartLine

Bosch MUM54A00 StartLine

Bosch MUM54A00 StartLine
Bosch MUM54A00 StartLine
Foto: Consumentenbond

Deze keukenmachine van Bosch heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding. Hij is goed in het kloppen van eiwit en slagroom. Al kan hij op dat vlak niet tippen aan de Kenwood.

Mayonaise maken doet hij ook goed en hij is ook redelijk goed in het mengen van cakemix en pannenkoekenbeslag.

De machine is gebruiksvriendelijk en alle losse onderdelen kunnen in de vaatwasser. Opvallend is ook dat deze machine tijdens het gebruik weinig herrie maakt.

Maar hij heeft ook een minpuntje. Het kneden van brooddeeg gaat hem niet heel goed af. Op dat punt scoort hij maar net aan een voldoende.

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.