
We eten minder suiker, maar nog steeds veel te veel
Kinderen in de leeftijd van vier tot acht jaar consumeren in Nederland relatief de meeste vrije suikers, bijna twee keer zoveel als de maximum hoeveelheid die de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert, zo blijkt uit de recentste Voedselconsumptiepeiling van het RIVM.
"Hun suikermaxdag valt daarom het vroegst in het jaar van alle leeftijdscategorieën: op 9 juli hebben de kleintjes hun maximaal aanbevolen jaarlijkse hoeveelheid al op", aldus Elif Stepman van Foodwatch. "Volgens cijfers van RIVM eet deze leeftijdsgroep ruim 31 kilo suiker per jaar, onder andere in de vorm van pakjes drinken en snoep. In het algemeen geldt: hoe jonger, hoe groter de suikerconsumptie."
Janine Verheesen, directeur van het Kenniscentrum Suiker & Voeding, zegt hierover: "Tot ongeveer achttien jaar stijgt onze inname van suikers, om daarna te dalen met het stijgen van de leeftijd. Het gaat dan om van nature aanwezige, én toegevoegde suikers. Uit de laatste voedselconsumptiepeiling over 2010 tot en met 2016, uitgevoerd door het RIVM, blijkt dat Nederlanders 110 gram per dag aan suikers eten. Volgens de voorgaande voedselconsumptiepeiling aten Nederlanders 122 gram suikers per dag. Over de gehele linie gemeten zijn we dus minder suikers gaan eten."
Richtlijn ging niet om lichaamsgewicht
Verheesen vindt het belangrijk om enige nuance aanbrengen ten aanzien van de WHO, die in 2015 de richtlijn Suikerinname voor volwassenen en kinderen publiceerde: "Hierin werd de aanbeveling gegeven om minder dan 10 procent van de dagelijkse energie uit 'vrije' suikers te halen: suikers die worden toegevoegd tijdens de bereiding van voedingsmiddelen, zoals honing en glucosestroop, en suikers die van nature aanwezig zijn in vruchtensappen. Suikers in vers fruit, groente en melk vallen hier niet onder. Wat belangrijk is om te weten, is dat deze richtlijn enkel gebaseerd is op het risico voor tandcariës, niet op het verband tussen suikers en overgewicht", aldus Verheesen.
"Suiker is niet, zoals vaak wordt beweerd, een specifieke dikmaker en past - als je het met mate eet - prima in een verantwoord voedingspatroon, gebaseerd op de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Ook bestaan er geen 'gezondere' of 'meer ongezonde' suikers. Of suiker nu uit een appel kom of uit een chocoladebiscuitje, je lichaam herkent het verschil niet en verwerkt het op dezelfde manier. Wel zien ook wij de noodzaak om overgewicht en daaraan gerelateerde ziektes in Nederland terug te dringen. En daar hoort een verminderde calorie-inname, waaronder die uit suikers, natuurlijk ook bij."
Grip krijgen op suikerinname
Het is juist in deze periode wel verstandig om grip te krijgen op suikerconsumptie, vindt Anita Vreugdenhil, kinderarts in het Maastricht UMC+. "Corona en de daaruit voortvloeiende lockdown versterkte slecht eetgedrag", aldus de oprichter van COACH, een academisch expertisecentrum op het gebied van leefstijl en obesitas bij kinderen. "Wanneer kinderen zich vervelen grijpen ze eerder naar snoep, zoals chips en chocola. Reden om juist de kinderen te helpen, want zij zijn het kwetsbaarst. Te veel ongezonde suikers nu, leidt tot veel problemen later. Denk aan obesitas, suikerziekte, maar ook aan hart- en vaatziektes."
De suikermaxdag per leeftijdscategorie:
- 1-3 jaar: 10 augustus
- 4-8 jaar: 9 juli
- 9-13 jaar: 26 juli
- 14-18 jaar: 14 augustus
- 19-30 jaar: 14 september
- 31-50 jaar: 3 november
- 51-70 jaar: 23 december
- 71-79 jaar: komt niet aan het maximum
Bron: Foodwatch