Logo NU.nlNU.nl
  • Voorpagina
  • Net binnen
  • Populair
  • Algemeen
  • Economie
  • Sport
  • Media en Cultuur
  • Achterklap
  • Shop
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Spellen
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • NUfolder
    • NUshop
    • Tickets
Maandag 27 maart 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Dark kitchen: een restaurant zonder zitplaatsen.

Zijn 'spookkeukens' bedreiging of gouden kans voor de horeca?

Door Mirjam Bedaf

22 apr 2021 om 21:34Update: 2 jaar geleden
nujij comment9 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail
Geen zitplaatsen, geen gastvrouw, geen obers. In zogenoemde cloud, dark, ghost en shared kitchens wordt louter en alleen voor thuisbezorging gekookt. Een ontwikkeling die niet meer te stoppen is, zeggen twee deskundigen tegen NU.nl.

In Nederland staat het fenomeen dark kitchens weliswaar nog in de kinderschoenen, in de Verenigde Staten, India en China zijn ze booming. De productiekeukens zijn vaak gehuisvest aan de rand van de stad, op een industrieterrein of in een achterafstraatje.

"In China en India zijn al gigantische shared kitchens waar je als kok of restaurant een plek huurt en waar honderden fietskoeriers de straat opgaan om te bezorgen", vertelt foodservicewatcher Ubel Zuiderveld. En in de VS zijn inmiddels supermarkten die in keukens verse maaltijden bereiden en bezorgen.


Casper in België is een goed voorbeeld. Zij hebben onder meer een Thais, een Mexicaans en een hamburgermerk. Iedereen kan bestellen waar hij zin in heeft en in één bestelling laten bezorgen.
Ubel Zuiderveld, foodservicewatcher

Het is denkbaar dat dit ook ons toekomstbeeld is. Hoe dan ook, het aantal dark kitchens gaat ook in Nederland toenemen, voorspelt foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer. "Tussen uit eten en thuis koken zitten veel varianten. Dit is een nieuwe die zich heel goed leent voor bezorgen of afhalen."

De ultieme dark kitchen is een productiekeuken waar meerdere stijlen en soorten gerechten worden bereid, aldus Zuiderveld. "Casper in België is een goed voorbeeld. Zij hebben onder meer een Thais merk, een Mexicaans merk en een hamburgermerk. Iedereen kan bestellen waar hij zin in heeft en in één bestelling laten bezorgen. De Nederlandse bezorgplatforms zijn hier nog niet op ingericht, maar dat gaat ongetwijfeld komen."

Falafellow werd opgericht tijdens de eerste lockdown.
Foto: Nina Slagmolen

Hoe lonend is het om vanuit een écht restaurant te bezorgen?

Mathilde van der Weerd is eigenaar van De Pizzabakkers Hilversum en startte tijdens de eerste lockdown Falafellow. "Toen we in Hilversum merkten hoe goed het bezorgen liep, bedacht ik een bezorgrestaurant te beginnen in een leegstaand pand tegenover mijn huis in Amsterdam-Noord. Binnen tien dagen waren we open."

In eerste instantie een pop-up voor een paar maanden, maar vanwege het succes ervan gingen ze door. "Binnenkort bieden we vanuit dezelfde keuken meerdere concepten aan. Bestellen kan via de bekende platforms, we hebben wel eigen bezorgers."


Als we hierdoor vaker lokale producten gaan eten en minder voedsel verspillen, is het absoluut toe te juichen.
Gijsbregt Brouwer, foodtrendwatcher

Van der Weerd denkt dat bezorgrestaurants een toevoeging kunnen zijn voor de bestaande horeca. "Veel restaurants zijn tijdens de coronacrisis gaan bezorgen. Het is zonde om daar mee te stoppen als ze weer open mogen voor gasten, zeker nu ze extra omzet goed kunnen gebruiken. Ze kunnen hier een eigen dark kitchen voor inzetten."

Foodservicewatcher Zuiderveld onderschrijft dit: "Het is de vraag hoe lonend het is om vanuit een écht restaurant te bezorgen. Tijdens corona deden veel horecazaken dit noodgedwongen, maar er een goede boterham mee verdienen is niet voor iedereen weggelegd."

Groot effect op uitstraling en sfeer

Zuiderveld maakt zich wel zorgen om het straatbeeld. Als zaken massaal hun ramen dichtplakken, heeft dat een groot effect op de uitstraling en sfeer. En verder is er nog de maatschappelijke impact. Brouwer: "Worden de koeriers goed betaald, zijn ze in loondienst en verzekerd?"

Of de spookkeukens een aanvulling zijn voor de consument, hangt volgens Brouwer vooral van het concept af. "Geven we het uit handen aan grote buitenlandse partijen, dan zie ik het somber in. Maar als we hierdoor vaker lokale producten gaan eten en minder voedsel verspillen, is het absoluut toe te juichen. We hebben net besloten dat we duurzamer en gezonder willen eten, we moeten dat ons niet door dark kitchens laten afnemen."

Beeld: Shutterstock
nujij comment9 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail


Aanbevolen artikelen


NUjij-reacties

nujij comment9 reacties

Net binnen

  • 10:04
    Márquez mist Grand Prix van Argentinië na zware val tijdens openingsrace
  • 09:59
    Harry Styles en model Emily Ratajkowski zoenend in Tokio gezien
  • 09:29
    VideoIsraëlische politie zet waterkanon in bij massale betogingen
  • 09:20
    Failliet modemerk Scotch & Soda maakt doorstart onder nieuwe eigenaar

Meest gelezen

  • 1
    Vier Nederlanders omgekomen bij ongeluk met Porsches vlak over Duitse grens
  • 2
    Einde van talkshow HLF8 heeft een bittere nasmaak voor Johnny de Mol
  • 3
    Israëlische premier Netanyahu ontslaat minister, onrust in Jeruzalem
  • 4
    Werknemers eisen meer vrijheid en willen betere balans tussen werk en privé
  • 5
    Gordon trouwt in najaar met nieuwe vriend Gavin Rozario: 'Zo lang op gewacht'


Nieuwsvideo's

  • Russen investeren in Oekraïense mijnen: wat betekent dit voor de oorlog?
    Russen investeren in Oekraïense mijnen: wat betekent dit voor de oorlog?
  • Ravage na dodelijk ongeluk met vier Nederlanders in Duitsland
    Ravage na dodelijk ongeluk met vier Nederlanders in Duitsland
  • Israëlische demonstranten blokkeren grootste snelweg Tel Aviv
    Israëlische demonstranten blokkeren grootste snelweg Tel Aviv
  • Dit is het moment dat Theo Maassen een peuter de zaal uitzet
    Dit is het moment dat Theo Maassen een peuter de zaal uitzet

  • Voorpagina
  • Economie
  • Sport
  • Media en cultuur
  • Overig
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Spellen
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • Copyright
    • Disclaimer
    • Privacy en cookiebeleid
    • Adverteren
    • Werken bij NU.nl
    • Verzekeringvergelijker
    • Cookie instellingen
  • Over NU.nl
  • Copyright
  • Disclaimer
  • Privacy en cookiebeleid
  • Adverteren
  • Werken bij NU.nl
  • Verzekeringvergelijker

Volg ons op:

©2023 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden