Nu het kwik al even onder nulpunt is gezakt, krijgen we zin in iets dat ons verwarmt. Warme chocolademelk of thee bijvoorbeeld. Maar verwarmt je dat echt?

Als je niet eet, dan krijg je het sneller koud. Zeker nu het echt winter lijkt te worden. "Je hebt eten en drinken nodig om je lichaam warm te houden", zegt Sietse Orie, woordvoerder van het Voedingscentrum.

Als je lichaam voedsel verteert, komt er warmte vrij. Of je nou warme chocolademelk of een koude salade nuttigt. "Hoeveel warmte dat is, dat hangt af van hoe groot je maaltijd is", aldus Orie. Het zogenoemde thermogene effect is groter bij eiwit, dan bij koolhydraten en vetten, zegt hij. "Alcohol zorgt voor vaatverwijding. Hierdoor koel je juist af. Als je het warm wil krijgen, kun je natuurlijk ook bewegen en je warm kleden."

Er is eigenlijk geen specifieke voeding die je moet eten om warm te blijven, zegt de woordvoerder van het Voedingscentrum. "Dit speelt niet zo in onze samenleving met warme huizen en voldoende kleding", laat hij weten. "Wat betreft kruiden en dergelijke zijn er ook geen claims die op dit gebied gebruikt mogen worden."

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel kwam ook de ayurveda-leer aan bod, inclusief een aantal recepten waar je het warm van zou krijgen. Deze informatie hebben we echter weggehaald omdat dit niet strookt met de journalistieke maatstaven van NU.nl. Ayurveda is namelijk een alternatieve geneeswijze, geen wetenschappelijk bewezen manier om het (bijvoorbeeld) warm te krijgen.