Nederlanders aten vorig jaar iets meer vlees dan in 2018, blijkt donderdag uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR). Het onderzoek werd gedaan op verzoek van Wakker Dier. Per Nederlander werd er in totaal 77,8 kilo vlees verbruikt, wat 0,6 kilo meer is dan het jaar ervoor.

Dat vlees werd overigens niet allemaal gegeten, aangezien het in het onderzoek om karkasgewicht gaat, dus inclusief botten en vocht. Ongeveer de helft van het karkasgewicht wordt daadwerkelijk gegeten. Gemiddeld at elke Nederlander in 2019 dus 39 kilo vlees. In 2018 was dat zo'n 38,6 kilo vlees.

Het is voor het eerst sinds de periode 2005 tot 2009 dat er een aantal jaar achter elkaar sprake is van een lichte stijging in de hoeveelheid vlees die we eten. We zijn vooral meer vlees van pluimvee gaan consumeren.

Ondanks de stijging van de hoeveelheid pluimveevlees is varkensvlees nog steeds favoriet. Iedere Nederlander eet gemiddeld 18,5 kilo varken per jaar. Kippenvlees staat op de tweede plaats, met 11,5 kilo per hoofd van de Nederlandse bevolking. Van rund eten we jaarlijks 8 kilo per persoon.

Varkensvlees was vorig jaar favoriet bij vleeseters. (Foto: ANP)

Vlees in de horeca telt mee

Andere diersoorten, zoals kalveren, geiten, schapen en paarden, worden beduidend minder geconsumeerd. In totaal at iedere Nederlander vorig jaar gemiddeld 1 kilo vlees van die dieren.

Vlees dat in de horeca gegeten wordt telt mee in de cijfers. Buitenlandse toeristen dragen in dit onderzoek dus bij aan het Nederlands gemiddelde.

Het Voedingscentrum adviseert om wekelijks niet meer dan 300 gram aan rood vlees te eten (rund, varken, geit en schaap). Dat is zo'n 43 gram per dag en jaarlijks ruim 15,5 kilo.

Stelling