Omdat veel Nederlanders deze zomervakantie thuisblijven, neemt NU.nl je mee op reis in je eigen keuken. Deze week een gerecht uit Indonesië: Balinese zoetzure tempeh.

  • Bereidingstijd: 15 minuten
  • Soort maaltijd: bijgerecht
  • Land: Indonesië
  • Aantal personen: 2-4

Verre vakantiereizen zijn vanwege het coronavirus nauwelijks mogelijk. Zo staat ook het reisadvies voor Indonesië op oranje (alleen noodzakelijke reizen). Iedere zomer bezoeken veel Nederlanders het populaire eiland Bali, dat bekendstaat om de ontspannen sfeer, mooie natuur en het lekkere eten. Wie Bali dit jaar toch een beetje in huis wil halen, kan aan de slag met dit recept voor Balinese zoetzure tempeh. Voor een milde variant verwijder je de zaadjes van de rode pepers.

Ingrediënten voor Balinese zoetzure tempeh. (Foto: Andrea Tegel)

Ingrediënten voor Balinese zoetzure tempeh

  • 1 stuk tempeh van 250 gram, in dunne reepjes
  • zonnebloemolie om in te frituren
  • 5 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 2 lente-uien, in ringetjes
  • 2 Spaanse pepers, in ringetjes
  • 1 eetlepel palmsuiker of bruine basterdsuiker
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 2 salamblaadjes (optioneel)
  • 2 limoenen, uitgeperst
  • 2 eetlepels kokosolie
  • ¼ eetlepel zout
  • ¼ eetlepel witte peper

Zo maak je Balinese zoetzure tempeh

  1. Verhit zonnebloemolie in een wok tot ongeveer 170 graden. Als je geen thermometer hebt, kun je een bamboe eetstokje gebruiken om de temperatuur te checken. Zodra er bubbeltjes rondom het eetstokje ontstaan, is de olie op temperatuur. Je kunt uiteraard ook een frituurpan gebruiken.
  2. Frituur de reepjes tempeh in delen totdat ze goudbruin zijn. Laat ze goed uitlekken op een bord met keukenpapier.
  3. Verhit in een wok de kokosolie en bak de plakjes knoflook totdat ze lichtbruin beginnen te zien.
  4. Voeg dan de lente-ui, rode peper, salamblaadjes en het citroengras toe. Zet het vuur lager en bak kort mee.
  5. Doe de suiker in de wok en wacht totdat het vloeibaar is.
  6. Voeg dan het limoensap toe en roer door.
  7. Doe de tempeh erbij en schep om totdat alle tempeh bedekt is met een laagje saus.
  8. Serveer de zoetzure tempeh met rijst en groente.

Eet smakelijk!