
Vegan ramadan: 'Dadels in plaats van schapen, die trend komt terug'
Ronddraaiend kebabvlees aan het spit, geslachte dieren aan haken, grote straatbarbecues en honderden geslachte schapen tijdens het Offerfeest: in de islamitische culturen is vlees volop aanwezig. Maar ze typische vleesculturen noemen is overdreven en zelfs een tikje grof, vindt Odaci.
"Het vlees dat religieuze moslims eten is halal geslacht en meer visueel aanwezig in de samenleving. Dat betekent niet dat moslims meer vlees eten dan niet-moslims die hun onherkenbare pakje vlees bij de supermarkt halen."
Een koning met een veestapel
Het idee dat de islamitische wereld om grote vleesfeesten draait, helpt de islamdeskundige dus per direct de wereld uit. "Vroeger draaiden welvaart en rijkdom om vlees. Wie een veestapel had, was een soort koninkje."
Mohammed zorgde voor een trendbreuk, zegt Onaci. Neem wat de natuur je geeft, zei de profeet: pak een dadel, eet meloenen tegen de dorst en respecteer de dieren.
Halal eten is een belangrijke religieuze plicht, maar vlees eten niet. Vegetarisme en veganisme zijn nieuwe trends in de islamitische wereld.
"Zeker tijdens ramadan - waarin het draait om het beheersen van behoeften en je gulzigheid - is het laten staan van vlees juist goed. Halal eten is een belangrijke religieuze plicht, maar vlees eten niet. Vegetarisme en veganisme zijn nieuwe trends in de islamitische wereld."
'Verbaast me dat Ied-al-Fitr net als een verloving gevierd wordt'
Marouzza Verlinden, moslim én veganist bestelt een lekker vegan taartje voor zichzelf tijdens Ied-al-Fitr (Suikerfeest). Ze maakt kebabspiesjes van kidneybonen en eet 's avonds na het vasten een lichte, plantaardige maaltijd.
Veel meer heeft veganistisch moslim-zijn niet om het lijf, vertelt ze. "Het verbaast mij ieder jaar weer dat het verbreken van de vasten zo vaak gepaard gaat met overdreven volle tafels en dat Ied-al-Fitr net zo groot gevierd wordt als een verloving. Dat is echt overdaad en per gemeenschap erg verschillend. Zoveel vlees, eieren, suiker en deegwaren zijn een regelrechte aanslag op je lichaam als je zo lang gevast hebt."
Ik geloof in de islam en ik geloof in veganisme. Het past perfect in elke religie, vind ik.
Tijdens ramadan, zegt Verlinden, wil ze zich richten op meer dan alleen niet of wel eten. "Naast het vasten lees ik de Koran, bid ik langer en richt ik mij op wat ons leven hier op aarde betekent. Als ik dat kan combineren, heb ik de ultieme ramadan. Het draait niet om hoe vol je tafel is, hoeveel je bent afgevallen en de hoeveelheid mensen waar je je vasten mee verbreekt, maar om je spirituele ontwikkeling."
Als veganistische bekeerling krijgt Verlinden veel commentaar, vertelt ze. "Volgens het geloof is het eten van dieren toegestaan, maar het is in geen enkele vorm verplicht. De massaproductie van dieren met een halalcertificaat noem ik tegenstrijdiger dan een islamitische veganist. Mohammed was voor 90 procent vegetariër en aan wie kun je beter een voorbeeld nemen in het geloof dan de profeet? Ik geloof in de islam en ik geloof in veganisme. Veganisme past perfect in elke religie, vind ik."
'Ben je wel een echte moslim?'
Binnen de religie past een vegan lifestyle misschien perfect, maar binnen de Iraakse cultuur niet echt. Dat zegt de 24-jarige Yuser, die sinds een jaar plantaardig eet. Ze komt uit een Iraakse familie en ondervond vooral weerstand toen ze alleen plantaardig begon te eten.
"Ik kreeg reacties waar ik het erg moeilijk mee had, zoals: ben je wel een echte moslim? In de Koran staat dat je dierlijke producten mag eten, dus waarom doe ik dat niet? Ramadan draait om samen eten en ik ben een buitenbeentje. Dat zorgt voor ophef. Dat heeft meer met cultuur en generatieverschillen te maken dan met religie, denk ik. Maar ik vind het moeilijk."
Als je een goede moslim wil zijn: deel eerst je vlees en je welvaart met veertig anderen en ga dan zelf genieten van luxeproducten als vlees.
Ied-al-Fitr wordt onder Irakezen niet zo uitbundig gevierd, zegt ze. "De gedachte is dat niet iedereen genoeg eten heeft. Bunkeren en te veel eten klaarmaken is dan niet gepast. Dat scheelt. Ook dat we niet met veel mensen mogen samenkomen, maakt het voor mij makkelijker. Aan de andere kant: mijn ouders letten nu wel extra op mij en wat ik eet. Gelukkig zien ze hoe gezond ik me voel. Ik let goed op mijn eiwitten en neem dat erg serieus. Vroeger was ik tijdens de ramadan nog weleens duizelig: dit keer niet."
De islam is niet per se vleesgeoriënteerd, zegt Odaci: onze hele samenleving lijkt om vlees te draaien. "Als je een goede moslim wil zijn: deel eerst je vlees en je welvaart met veertig anderen en ga dan zelf genieten van luxeproducten als vlees."
NUjij: Uitgelichte reacties