
Leve de koning: zo maak je zelf een oranje tompouce
Je kunt op Koningsdag voor tompoucen bij de banketbakker in een lange rij gaan staan, maar je kunt ook een schort voordoen en zelf met wortelsap, room en bladerdeeg aan de slag gaan. Volg deze stappen voor huisgemaakte oranje tompoucen.
Tompoucen bakken die er net zo strak uitzien als bij de banketbakker? Dat wordt een lastig verhaal. Maar met een vulling van Zwitserse room kun je ze wel net zo lekker maken. Dit heb je nodig voor acht tompoucen.
Voor de vulling
- 3 eidooiers
- 250 ml volle melk
- 1 zakje vanillesuiker
- 50 gram suiker
- 25 gram bloem
- 125 ml slagroom
Voor het deeg
- 8 plakjes bladerdeeg
Voor het glazuur
- poedersuiker
- wortelsap of oranje voedingskleurstof
- water
De vulling
Begin met het maken van de vulling en zorg dat er genoeg ruimte in de koelkast is.
- Splits de eieren en gebruik alleen het eigeel. Met het overgebleven eiwit valt iets anders leuks te maken: Haagse bluf of een omelet. Je kunt het ook invriezen voor later.
- Meng de eierdooiers met de bloem en een beetje melk tot je geen klontjes meer ziet.
- Kook ondertussen de rest van de melk met de suiker en de vanillesuiker of een paar druppels vanille-essence.
- Giet de warme melk voorzichtig en al kloppend bij de eidooiers.
- Breng het mengsel al roerend aan de kook. Laat het een paar minuten koken totdat de room dik genoeg is.
- Giet de room in een bord en dek de vulling af met folie. Anders komt er een dik vel op te liggen. Laat het mengsel afkoelen in de koelkast totdat het stijf en koud is.
- Koud genoeg? Klop dan de slagroom en meng die voorzichtig door de koude room. Nu heb je een dikke, romige vulling. Zet die weer even terug in de koelkast.

Het deeg
Tijd voor het bladerdeeg! Het deeg kun je zelf maken, maar gelukkig ook kant-en-klaar kopen in de supermarkt. De plakjes bladerdeeg rijzen als ze in de oven worden gebakken. Dat maakt ze lekker luchtig, maar zo bol wil je de plakjes niet hebben.
- Snij de plakjes door de helft en prik er met een vork wat gaatjes in.
- Bak de plakjes op een vel bakpapier zo'n tien minuten tot ze gaar en krokant zijn.
- Laat ze dan even afkoelen.

Het glazuur
Nu kun je het glazuur gaan maken.

Is de room afgekoeld en stijf? En ben je klaar voor de volgende stap?
- Pak een spuitzak en spuit de room voorzichtig op een kaal plakje bladerdeeg. Zonder spuitzak kan het ook: knip een klein hoekje van een boterhamzakje en lepel de room er voorzichtig in. Spuit daarmee de room op het bladerdeeg.
- Plaats de oranje bladerdeegdeksel voorzichtig op de vulling en koel de tompoucen opnieuw.

Nog even wachten
Is de oranje laag hard? Dan is het tijd om aan te vallen. Eet smakelijk!
