Logo NU.nlNU.nl
  • Voorpagina
  • Net binnen
  • Populair
  • Algemeen
  • Economie
  • Sport
  • Media en Cultuur
  • Achterklap
  • Shop
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Spellen
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • NUfolder
    • NUshop
    • Tickets
Zaterdag 25 maart 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Niet hamsteren, maar de voorraadkast leegeten: zo doe je dat

Door Mirjam Bedaf

26 mrt 2020 om 16:25Update: 3 jaar geleden
nujij comment138 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail
Niet hamsteren, maar juist de spullen opmaken die al jaren in je voorraadkast liggen. Dat is veel slimmer, vinden foodies Karin Luiten en Francesca van Berk. Ze leggen uit hoe je dat doet.

Het probleem met een voorraadkast is volgens kookboekenschrijfster Karin Luiten dat veel mensen de neiging hebben deze vol te stoppen om er vervolgens niets mee te doen. "Het geeft een veilig gevoel, maar na maanden of zelfs jaren blijkt alles over de datum en gaan mensen de producten weggooien. Gebruik hierbij overigens wel je zintuigen: kijk, ruik en proef eerst voordat je iets klakkeloos wegdoet."

Francesca van Berk, van foodblog Francesca Kookt, is het met Luiten eens. "Ik merk wel dat mensen op dit moment meer bezig zijn met hun eten. Ze denken na wat ze in huis moeten halen en hoe vaak ze naar de supermarkt gaan. Ook willen mensen minder voedsel verspillen."

Basisproducten die handig zijn om in huis te hebben

  • Rijst en pasta
  • Wraps (ook handig voor kliekjes)
  • Verschillende soorten bonen (ingeblikte bonen zijn tot jaren na de houdbaarheidsdatum te bewaren)
  • Gepelde of gezeefde tomaten (voor sauzen en soepen)
  • Kokosmelk (voor een snelle curry)
  • Verschillende diepvriesgroenten (broccoli, doperwten, wortelrijst)
  • Blikjes tonijn en sardientjes
  • Geraspte kaas (dat kan ook in de vriezer worden bewaard)

Beide kookliefhebbers vinden daarom dat je beter eerst kunt kijken wat je allemaal al in huis hebt, want vaak weet je dat amper. Van Berk had zelf bijvoorbeeld tot voor kort een overvolle vriezer, waar ze vooral spullen in stopte en weinig uit haalde om daadwerkelijk op te eten.


Een volle voorraadkast geeft een veilig gevoel, maar na maanden of zelfs jaren blijkt alles over de datum en gaan mensen de producten weggooien.
Karin Luiten, kookboekenschrijfster

Wat je in huis hebt is het uitgangspunt

"Dit zijn nu de basiscomponenten waarmee ik de komende weken ga koken", aldus Van Berk. "Ik ga nu één of twee keer per week naar de supermarkt voor verse groente en fruit. Dat combineer ik met de spullen die zich in mijn voorraadkast en vriezer bevinden."

Ook bij Luiten thuis is het uitgangspunt momenteel: wat heb ik in de voorraadkast en wat kan ik daarmee maken? "Mijn principe is eigenlijk altijd al: als ik boodschappen kan vermijden, doe ik het. Want dat scheelt weer heen en weer naar de winkel. Met wat je al in huis hebt, kun je vaak veel meer maken dan je op het eerste gezicht denkt."

Bonen, bonen en nog eens bonen

Met de huidige coronacrisis lijkt vooral de ingeblikte boon aan een revival bezig. Bonen zijn van oudsher goedkoop en worden niet voor niets armeluisvoedsel genoemd. Er zou culinair weinig eer mee te behalen zijn, maar Van Berk deelt die mening niet. "Bonen zijn multifunctioneel. Ze zijn een enorme plantaardige eiwitbron, heel voedzaam en bovendien raak je er snel van verzadigd."

Bruine bonen en kidneybonen doen het behalve in Mexicaanse gerechten ook goed in stoofschotels. Voor een salade kies je eerder voor kikkererwten of zwartoogbonen. "Linzen kun je aan bijna alle gerechten toevoegen", vertelt Van Berk. "In sauzen, soepen, curry's en zelfs in stamppot."

  • Dit kun je doen met ongebruikte kruiden in de voorraadkast (spoiler: veel)
    Zie ookDit kun je doen met ongebruikte kruiden in de voorraadkast (spoiler: veel)

Je wordt volgens Luiten ontzettend creatief van koken met wat je nog op voorraad hebt. "Doe er eens iets heel anders mee. Ik had zelf met gehakt gevulde groenten in de vriezer. Ik heb het uiteindelijk fijngehakt en als vulling voor broodjes gebruikt. En een restje gekookte groente bijvoorbeeld kun je verwerken in een omelet, soep of pastasaus, een tosti of een hartige taart."

Luiten beseft dat niet iedereen het eenvoudig vindt om smaken te combineren. "Maar dat kun je wel ontwikkelen, door het gewoon te doen", zegt ze. "En je hoeft niet twaalf ingrediënten bij elkaar te voegen. Je kunt ze ook over drie avonden verdelen."

Beeld: 123RF
nujij comment138 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail

NUjij: Uitgelichte reacties

Hutjeflut
26 mrt 2020 om 17:55
Ik denk altijd maar zo. Als iets 7 dagen ongeopend goed is dan kan 10 dagen ook nog wel. En als iets een maand ongeopend goed is dan kan 6 weken ook wel. En bij producten in pot en of vriezer die een kaar goed zijn acht dan kan veel langer ook wel. En dat er houdbaarheids datums op pasta, rijst, kruiden en andere droge producten staat snap ik al helemaal niet. Een productie datum zou veel nuttiger zijn. Het enige wat er kan gebeuren is dat de smaak iets minder word maarja dan moet je creativiteit uit de kast halen. Gebruik van kruiden is lastig maar soms ook dood simpel en denken mensen te moeilijk. Gelukkig roteert de inhoud van mijn kast redelijk goed en word er zo goed als niets weggegooid. Ik verplicht mezelf ook 1x in de maand een nieuw product te halen zodat ik weer nieuwe dingen leer. Anders leer je niets nieuws. Plan wel voordat je wat nieuws koopt wat je ermee gaat doen anders word je resultaat ondermaats en loop je kook kennis mis en dat demotiveert voor de toekomst!
Respect: 👍 2Reacties: 💬 3
Reageer
Rsv
26 mrt 2020 om 16:42
Ik heb geen grote voorraad eten in huis. Ja een extra pak rijst of pasta heb ik wel natuurlijk, maar daar doe ik niet weken mee in deze tijden. Het probleem is dat ik gewoon geen geld of ruimte heb om een grote voorraad aan te leggen. In een klein appartement heb je de luxe van een rijkelijk gevulde voorraad kast voor "wat als" momenten gewoon niet. Ik doe nu wel elke week boodschappen voor de hele week, dat is prima. Maar als je nu besluit om het hele pasta schap leeg te kopen ben je te laat, en het is ook nog eens asociaal. Ga gewoon in ieder geval elke twee weken boodschappen doen, dan heeft iedereen genoeg en hoef je geen blikken bonen te hamsteren.
Respect: 👍 9Reacties: 💬 2
Reageer
nujij commentBekijk alle reacties


Aanbevolen artikelen


NUjij-reacties

nujij comment138 reacties

Net binnen

  • 09:47
    Oud-coureur Piquet krijgt forse boete om racistische opmerking richting Hamilton
  • 09:37
    Cabaretier Theo Maassen stuurt peuter de zaal uit tijdens voorstelling
  • 09:28
    VideoWebcam filmt enorme explosie bij chocoladefabriek in VS
  • 09:08
    Goed nieuws: Duizenden mensen rapen afval | PFAS blijkt toch afbreekbaar

Meest gelezen

  • 1
    Pensioenfonds ABP vergoedt schade van 8.000 mensen die pensioen misliepen
  • 2
    Koeman schrikt van zwak Oranje in Parijs: 'Ik verwacht maandag een reactie'
  • 3
    Oranje begint tweede tijdperk Koeman met kansloos verlies tegen Frankrijk
  • 4
    Vrouw en hond doodgereden in IJmuiden, drie personen aangehouden
  • 5
    Hoe nu verder na de verkiezingsuitslag? Kabinet worstelt nog steeds


Nieuwsvideo's

  • Politie neemt auto in beslag na dodelijk ongeval met vrouw en hond
    Politie neemt auto in beslag na dodelijk ongeval met vrouw en hond
  • Bekijk de afstraffing van Oranje in en tegen Frankrijk
    Bekijk de afstraffing van Oranje in en tegen Frankrijk
  • Hond gered van steile klif door vrijwilligers in Maleisië
    Hond gered van steile klif door vrijwilligers in Maleisië
  • Vuurzee op snelweg in VS nadat tankwagen kantelt
    Vuurzee op snelweg in VS nadat tankwagen kantelt

  • Voorpagina
  • Economie
  • Sport
  • Media en cultuur
  • Overig
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Spellen
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • Copyright
    • Disclaimer
    • Privacy en cookiebeleid
    • Adverteren
    • Werken bij NU.nl
    • Verzekeringvergelijker
    • Cookie instellingen
  • Over NU.nl
  • Copyright
  • Disclaimer
  • Privacy en cookiebeleid
  • Adverteren
  • Werken bij NU.nl
  • Verzekeringvergelijker

Volg ons op:

©2023 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden