Wie op Valentijnsdag wil uitpakken met lustopwekkend eten komt waarschijnlijk bedrogen uit. Toch kan de maaltijd wel helpen om de zinnen te prikkelen. Een gedragswetenschapper en seksuoloog leggen uit hoe je dit aanpakt.

Oesters, chocolade, banaan en knoflook hebben op het eerste gezicht weinig gemeen. Toch wordt over alle vier beweerd dat ze de lust opwekken. Maar hoe spannend het mag klinken, inmiddels is bekend dat afrodisiaca een mythe zijn.

"Er zijn veel verschillende factoren die de zin om te vrijen beïnvloeden", vertelt Linette Mak, oftewel de Wilde Boerin. Als gedragswetenschapper heeft ze zich gespecialiseerd in lustopwekkend eten. "Oesters bijvoorbeeld eet je niet iedere dag en misschien vind je het wel spannend om ze samen met je partner te eten. Als je daar opgewonden van raakt, ligt dat niet aan de oesters zelf, maar aan de omstandigheden."

“Het vocht dat langs je lippen druipt, terwijl je je vingers aflikt, wordt door sommigen als erg opwindend ervaren.”
Linette Mak, gedragswetenschapper

Seksuoloog Yuri Ohlrichs bevestigt dit. "Lust is inderdaad niet inherent aan eten. Er zijn wel voedingsmiddelen, zoals een banaan, die een erotische vorm hebben en opwindend kunnen zijn als ze sensueel worden gegeten. Maar dat zit meer tussen de oren dan dat het product zelf de veroorzaker van de opwinding is."

Verbindend en extra spannend

Van oesters eten achter een laptop krijg je hoe dan ook geen zin. "Sta daarom eens stil bij de manier hoe je de maaltijd samen met je partner gaat eten en onder welke omstandigheden", adviseert Mak.

Je kunt het voorgerecht bijvoorbeeld van je eigen bord eten, maar je kunt het ook delen. Ook kun je afspreken om elkaar te voeren, al dan niet geblinddoekt, of om het hoofdgerecht met je handen te eten. Het nagerecht kun je op de hand van je partner serveren en het er vervolgens af eten of likken.

"Je zult zien dat dit de zintuigen veel meer prikkelt dan het eten zelf", vertelt de gedragswetenschapper. "Op deze manier samen eten kan verbindend zijn, maar misschien ook confronterend of ongemakkelijk. Dat kan het juist extra spannend maken."

Sommige gerechten lenen zich beter voor een sensuele sessie dan andere. Volgens Mak is gebakken zalm met venkel en wortel heel geschikt. "Het is licht verteerbaar, zodat je niet na de maaltijd gaat uitbuiken op de bank, en kunt het prima met je handen eten."

Voor mensen die van kluiven houden, zijn kruidige kippenpootjes een goede optie. "Het vocht dat langs je lippen druipt, terwijl je je vingers aflikt, wordt door sommigen als erg opwindend ervaren", weet Mak.

Andere manieren om elkaar te prikkelen

Eten zo prikkelend mogelijk maken, daar moet je wel voor openstaan, vindt seksuoloog Ohlrichs. "Er zijn ook andere manieren om elkaar te prikkelen. Bijvoorbeeld door thuis een niet-alledaagse sfeer te creëren. Dat kan door bepaalde kleding, wierook, muziek, samen in bad te gaan of elkaar vooraf spannende berichtjes te sturen."

Ohlrichs zou in ieder geval altijd - op een subtiele manier - vooraf polsen of de ander de plannen ook ziet zitten. "Het moet wel bij jou en je partner passen. Als je je van tevoren zorgen maakt of als je twijfelt over wat je partner ervan vindt, dan kun je beter iets anders verzinnen."