Logo NU.nlNU.nl
  • Voorpagina
  • Net binnen
  • Populair
  • Algemeen
  • Economie
  • Sport
  • Media en Cultuur
  • Achterklap
  • Shop
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Uit andere media
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Het Woord
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • NUfolder
    • NUshop
    • Tickets
Vrijdag 2 juni 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Koken zonder zout saai? Dat hoeft niet.

Dit kun je doen met ongebruikte kruiden in de voorraadkast (spoiler: veel)

Door Mirjam Bedaf

30 jan 2020 om 17:24Update: 3 jaar geleden
nujij comment0 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail
Wie regelmatig kookt, heeft ongetwijfeld tal van smaakverrijkers, zoals mosterd en tahin, in huis die werkloos in de kast staan. Zonde, vindt Severine Meijer, horecadocent en privékok. "Je kunt ze gebruiken voor talloze andere gerechten dan waarvoor je ze in eerste instantie hebt aangeschaft."

Tegenwoordig wordt er in de keuken veel gewerkt met natuurlijke producten die de smaak van een gerecht versterken of verrijken. "Vaak heb je al veel smaakmakers in huis", zegt Meijer. "Daar valt volop mee te experimenteren. En te combineren, want er is veel meer mogelijk dan je denkt."

Neem bijvoorbeeld mierikswortel. Het smaakte perfect bij de rode biet en gerookte zalm bij het kerstdiner, maar het potje staat nu in de deur van de koelkast, naast andere potjes en flesjes die er nog langer staan.

"Mierikswortel smaakt goed bij vlees en vis, maar is ook heerlijk in een puree van bijvoorbeeld pastinaak of aardappel", vertelt Meijer. "Of pittig en fris in een stamppot van andijvie of boerenkool."

Smaakmakers

  • Sambal: in pasta putanesca in plaats van rode peper
  • Sojasaus: in een vinaigrette met limoen en sesamolie door een oosterse groentesalade
  • Citroen: als vervanger van azijn in dressing en eigengemaakte mayonaise
  • Ketchup: in de tomatensoep wanneer deze net een tikje te zuur is

Mosterd bewaren voor op je kroket of bij een blokje kaas kan altijd, maar het past bij veel meer gerechten. "Bij of in een burger van paddenstoelen bijvoorbeeld", noemt Meijer. "Of als mosterd-yoghurtdip voor bij groenten zoals wortel of komkommer."

Ook Parmezaanse kaas is een enorme smaakversterker. "Het heeft veel umami en doet het goed in vegetarische gerechten", vertelt Meijer. "Risotto is een klassiek voorbeeld, maar ook op groenten zoals knolselderij en biet - die iets zoets hebben - is het lekker om er iets hartigs tegenover te zetten."

Geen kant-en-klare kruidenmengsels meer

Hetzelfde geldt voor kruiden en specerijen. Vaak staat meer dan de helft van de potjes onder een dun laagje stof in het keukenkastje. "We zijn gewend om kant-en-klare mengsels, voor curry en pasta bijvoorbeeld, te kopen", aldus Meijer. "Maar je kunt heel makkelijk je eigen kruidenmengsels maken die je dan in een apart potje bewaart."

Maak eenvoudig je eigen currymengsel:

  • 2 el korianderzaad
  • 1 el komijnzaad
  • 2 tl zwarte peperkorrels
  • 2 tl mosterdzaad
  • 2 stuks kruidnagels
  • 3 gedroogde chilipepers, verkruimeld
  • 1 tl fenegriekzaad
  • 1 tl kurkumapoeder

Met tomatenketchup maak je snel een eigen 'kruidenrub' om vlees of vis mee in te smeren. "Hiervoor neem je bijvoorbeeld zout, suiker, komijn, peper, paprikapoeder en een paar eetlepels tomatenketchup", legt Meijer uit. "Meng alles en laat het vlees, bijvoorbeeld pulled pork, zeker twaalf uur marineren. Ook heel geschikt voor jackfruit overigens, die hoef je maar een paar uur te marineren."

Met tahin, vooral bekend van de hummus en baba ganoush, kun je eveneens prima vlees of vis marineren, weet Meijer. "En is overigens ook lekker in een dressing van yoghurt met citroen en munt of peterselie, voor bij een salade."

Het is volgens Meijer hoe dan ook goed om je kruiden en specerijen regelmatig op te maken en te verversen, aangezien ze aan smaak verliezen in de loop der tijd. "Koop daarom niet te grote hoeveelheden in een keer", adviseert ze. "Hoewel dat wel verleidelijk is omdat het relatief goedkoper is."

Eerder

  • 09 jan 2020 om 22:02
    Kruidenplanten in de keuken: zo hou je ze wél in leven
    Kruidenplanten in de keuken: zo hou je ze wél in leven
  • 21 okt 2019 om 15:25
    Recept: Zo maak je kikkererwtencurry met maar vijf ingrediënten
    Recept: Zo maak je kikkererwtencurry met maar vijf ingrediënten
Beeld: 123RF
nujij comment0 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail

Lees meer over:

Eten en Drinken


Aanbevolen artikelen


NUjij-reacties

nujij comment0 reacties

Net binnen

  • 11:05
    Onzekere uitstoot methaan en lachgas: '1,5 gradendoel mogelijk al onhaalbaar'
  • 11:01
    VideoNieuwe dronebeelden tonen omvang van afvalprobleem in Bosnië
  • 10:42
    Allardyce vertrekt na mislukte missie bij gedegradeerd Leeds United
  • 10:34
    Ferry Doedens heeft het leuk met nieuwe liefde op Curaçao

Meest gelezen

  • 1
    AS Roma-fans belagen arbiter Taylor en gezin op vliegveld: 'Walgelijke beelden'
  • 2
    Waarom het kabinetsplan om Nederland te laten afvallen niet werkt
  • 3
    Dagje vrij of buiten schooltijd op vakantie? Dit zijn de leerplichtregels
  • 4
    Verstappen en Nederlandse Grand Prix verliezen Jumbo als geldschieter
  • 5
    Verstappen terug op heilige grond in Barcelona: 'Dat weekend in 2016 was te gek'


Nieuwsvideo's

  • Mexicanen halen zakken met menselijke resten uit ravijn
    Mexicanen halen zakken met menselijke resten uit ravijn
  • Scheidsrechter Taylor aangevallen op vliegveld door Roma-fans
    Scheidsrechter Taylor aangevallen op vliegveld door Roma-fans
  • Waarom wordt Rotterdam geteisterd door explosies?
    Waarom wordt Rotterdam geteisterd door explosies?
  • Zo werd bekendgemaakt hoeveel geld is opgehaald tijdens Alpe d'HuZes
    Zo werd bekendgemaakt hoeveel geld is opgehaald tijdens Alpe d'HuZes

  • Voorpagina
  • Economie
  • Sport
  • Media en cultuur
  • Overig
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Uit andere media
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Het Woord
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • Copyright
    • Disclaimer
    • Privacy en cookiebeleid
    • Adverteren
    • Werken bij NU.nl
    • Verzekeringvergelijker
    • Privacy instellingen
  • Over NU.nl
  • Copyright
  • Disclaimer
  • Privacy en cookiebeleid
  • Adverteren
  • Werken bij NU.nl
  • Verzekeringvergelijker
  • Privacy instellingen

Volg ons op:

©2023 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden