Koken hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Met vijf ingrediënten zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel. Op NU.nl lees je iedere week hoe je zo'n makkelijk recept klaarmaakt. Deze week: bietenrisotto met gorgonzola en walnoten.

 • Bereidingstijd: 30 minuten
 • Soort maaltijd: diner
 • Seizoensproduct: bieten
 • Aantal personen: 4

De rode biet is het hele jaar verkrijgbaar. Winterbieten zijn wel iets groter dan zomerbieten. Bietjes kun je stomen, koken, roosteren en stoven. Ook zijn ze rauw heel lekker, je maakt er bijvoorbeeld een vegetarische carpaccio of een salade mee.

In deze risotto gaat rauwe geraspte biet, die je samen met de risottorijst langzaam gaar stooft in bouillon. Het resultaat is een smaakvolle risotto met een prachtige paarsrode kleur. Heerlijk met gorgonzola en walnoten. Houd je niet zo van blauwe kaas? Dan kun je ook geitenkaas, feta of (geraspte) Parmezaanse kaas gebruiken.

Vijf ingrediënten voor bietenrisotto

 1. 300 gram risottorijst (arborio of carnaroli)
 2. 2 tuinkruidenbouillonblokjes
 3. 500 gram bieten (ongekookt)
 4. 150 gram gorgonzola
 5. 1 handvol walnoten

Vijf ingrediënten voor een bietenrisotto met gorgonzola en walnoten. (Foto: Andrea Tegel)

Zo maak je het gerecht klaar

 1. Schil de rauwe bieten en rasp ze grof op een blokrasp. Je kunt hiervoor ook een keukenmachine met een raspopzetstuk gebruiken.
 2. Doe de tuinkruidenbouillonblokjes in een steelpan en giet er 1 liter kokend water bij. Roer door totdat de bouillonblokjes zijn opgenomen en houd warm. Leg een soeplepel klaar.
 3. Smelt een klontje boter in een braadpan of wok en doe de risottorijst erbij. Bak ongeveer 2 minuten totdat de rijstkorrels glazig zien. Doe dan de bietenrasp erbij.
 4. Voeg een soeplepel warme bouillon toe en laat de rijst op laag vuur het vocht helemaal opnemen, terwijl je af en toe roert. Voeg dan weer een soeplepel bouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Ga zo door tot de risottorijst beetgaar is. Dat duurt ongeveer 20 minuten.
 5. Snijd de gorgonzola in blokjes. Roer de helft van de gorgonzola door de bietenrisotto. Breng de risotto op smaak met versgemalen peper.
 6. Serveer de risotto in diepe borden en verdeel de rest van de gorgonzola erover. Bestrooi met stukjes walnoot.

Eet smakelijk!