Allemaal leuk en wel, dat gourmetten met de feestdagen, maar hoe voorkom je dat het huis drie dagen later nog naar gebakken speklapjes ruikt? NU.nl vraagt het aan huishouddeskundige Zamarra Kok.

De kans is groot dat deze Kerst ook bij jou het gourmetstel uit de kast wordt gehaald. Volgens Albert Heijn blijkt namelijk bijna de helft van alle Nederlanders op een van de kerstdagen te gourmetten.

"Gourmetten is eigenlijk net koken zonder afzuigkap. Helemaal voorkomen dat het gaat stinken kan daarom niet", vertelt Kok, bekend van onder meer het televisieprogramma Ons huis vol spullen.

De vettige walmen plakken aan alles vast en vooral aan textiel. Kok: "Het klinkt nogal rigoureus, maar het loont om je gordijnen weg te halen. Ik vind het de moeite waard."

Tijdens het gourmetten is het uiteraard belangrijk om al goed te luchten. "Het is toch warm rond de hete plaat, dus koud zul je het niet snel krijgen."

Tips om stank na het gourmetten te verdrijven

  • Haal vooraf de gordijnen weg.
  • Zet al tijdens het gourmetten een raam open.
  • Zet na het gourmetten bakjes (schoonmaak)azijn neer.
  • Spray met een oplossing van azijn en water of een ontgeurende spray.
  • Zeem de ramen aan de binnenkant.

Tips voor ná het gourmetten

Als het etentje voorbij is, zet je natuurlijk zoveel mogelijk ramen open. Je kunt ook bakjes met (schoonmaak)azijn neerzetten en een nacht laten staan. "Azijn onttrekt geurtjes", legt Kok uit. "Je kunt ook azijn met water mengen, in een verhouding van één op één, in een sprayflacon doen en dat spuiten over alles wat bespoten kan worden."

Wat ook goed werkt, is een ontgeurende spray. "Die zijn er van verschillende merken. Ze neutraliseren de lucht in huis", vertelt ze. "Je hebt ze ook speciaal voor textiel. Die kun je ook voor je kleding gebruiken na het gourmetten."

Geur blijft behoorlijk plakken aan glas. Het kan daarom schelen om je ramen na het gourmetten aan de binnenkant te zemen. "Ik doe dat altijd met een vochtige en een droge microvezeldoek, in tien minuten is het gedaan."

Verwacht geen wonderen

Kok kent ook mensen die een pannetje met water met een scheutje wasverzachter op het vuur zetten. "Hoewel het de geur niet echt verdrijft, ruikt je huis wel weer lekker fris."

Stuk voor stuk geen zaligmakende tips, maar ze helpen volgens Kok wel. "Verwacht echter geen wonderen. Zoveel vettigheid in de lucht, dat heb je er niet zomaar uit."

De ultieme oplossing heeft ze inmiddels wel gevonden. "Bij een ander gourmetten", zegt ze lachend. Zelf gaat Kok deze Kerst bij haar vader gourmetten. "Maar dan haal ik wel eerst zijn gordijnen eraf. Zo ben ik dan ook wel weer."