Koken hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Met vijf ingrediënten zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel. Op NU.nl lees je iedere week hoe je zo'n makkelijk gerecht klaarmaakt. Deze week: andijviestamppot met cajungamba's.

 • Bereidingstijd: 25 minuten
 • Soort maaltijd: diner
 • Seizoensproduct: andijvie
 • Aantal personen: 4

Andijvie kun je rauw eten in een salade, maar gekookt of gewokt doet de groente het ook goed. Een bekende bereiding is de andijviestamppot. De andijvie gaat er rauw doorheen, maar gaart licht en slinkt door de warmte van de aardappelpuree. In dit recept krijgt de klassieke andijviestamppot een Amerikaanse twist door de toevoeging van cajunkruiden en gamba's.

Vijf ingrediënten voor andijviestamppot

 1. 1 kilo kruimige aardappels (meer indien gewenst)
 2. 500 gram gesneden andijvie
 3. 200 à 300 milliliter volle melk
 4. 20 gekookte gamba's (diepvries)
 5. 1 theelepel + 1 eetlepel cajunkruiden

*Vegetarisch alternatief: vervang de gamba's door blokjes tempeh of door cashewnoten.

De ingrediënten die je nodig hebt om het recept te maken. (Foto: Andrea Tegel)

Zo maak je de andijviestamppot met cajungamba's klaar

 1. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappels in water met zout in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar.
 2. Ontdooi de gamba's door ze in een vergiet onder stromend koud water af te spoelen. Laat de gamba's uitlekken (of dep ze droog met wat keukenpapier).
 3. Verwarm de melk in een steelpannetje.
 4. Giet de aardappels af en stamp ze fijn met een stamper. Giet er zoveel warme melk bij dat je een smeuïge substantie krijgt. Breng op smaak met de theelepel cajunkruiden en eventueel wat zout (alleen als je cajunkruiden zonder toegevoegd zout gebruikt). Voeg dan de andijvie in delen toe en roer goed door tot alles goed gemengd is en de andijvie is geslonken. Doe de deksel op de pan.
 5. Verhit wat olie in een koekenpan. Bak de gamba's 2 minuten op hoog vuur. Voeg een eetlepel cajunkruiden toe en schep alles nog even door. Zet dan het vuur uit. Serveer de andijviestamppot met de cajungamba's erop. Geef er een bordje bij voor het pellen van de gamba's.

Eet smakelijk!

Koken met vijf ingrediënten is een rubriek die iedere vrijdag op NU.nl verschijnt. De receptuur is speciaal geschreven voor en eigendom van NU.nl.

Meer recepten vind je op de receptenpagina op NU.nl.