Koken hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Met vijf ingrediënten zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel. Op NU.nl lees je iedere week hoe je zo'n makkelijk recept klaarmaakt. Deze week: knolselderijpuree met ketjapballetjes en wortelfriet.

  • Bereidingstijd: 35 minuten
  • Soort maaltijd: diner
  • Seizoensproduct: knolselderij en bospeen

De op het eerste gezicht wat afstotelijke groente knolselderij is ontzettend gezond. Zo bevat de knol veel vitamine C, belangrijk voor de weerstand in de herfst. Knolselderijpuree is een heerlijke en gezonde vervanger voor de bekende aardappelpuree. Door de knolselderij met een pureestamper te stampen krijg je een puree met een grove structuur. Wil je hem liever glad? Gebruik dan een staafmixer. Voor extra romigheid voeg je een klontje roomboter toe.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 grote knolselderij
  • 1 bos bospenen
  • 500 gram half-om-halfgehakt
  • 6 eetlepels ketjap
  • 1,5 theelepels sambal oelek

De vijf ingrediënten die je nodig hebt voor het maken van dit gerecht. (Foto: Andrea Tegel)

Hoe je het gerecht klaarmaakt

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Was de bospenen (schillen hoeft niet) en snijd er gelijke frietjes van. Hussel de wortelfriet om met een scheutje olie en verspreid de friet gelijkmatig over de bakplaat. Strooi er wat zout over en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de wortelfrietjes in ongeveer 20 minuten gaar. Houd ze tegen het einde van de baktijd goed in de gaten, zodat ze niet te donker worden.
  3. Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes. Kook de knolselderij in water met zout in 20 minuten gaar en zacht. Giet de knolselderijblokjes daarna af en doe ze weer terug in de pan. Stamp de knolselderij tot een puree met behulp van een pureestamper. Breng op smaak met wat zout en peper en voeg eventueel een klontje roomboter toe.
  4. Doe het gehakt in een grote kom en meng er de sambal en 1 eetlepel ketjap door. Vorm twintig gelijke balletjes. Verhit wat olie in een koekenpan en bak de balletjes op middelhoog vuur in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar. Test of de balletjes gaar zijn door de grootste doormidden te snijden. Haal de balletjes uit de pan.
  5. Verwijder het meeste bakvet uit de pan (houd ongeveer 1 eetlepel achter) en voeg nu de overgebleven ketjap en vijf eetlepels water toe. Laat de ketjapjus op laag vuur even bruisen terwijl je de aanbaksels losroert. Die geven smaak. Voeg als de jus klaar is de gehaktballetjes weer toe en warm nog even door. Zorg dat ieder gehaktballetje bedekt is met een glanzend laagje ketjapjus.
  6. Verdeel de knolselderijpuree over de borden en schep de balletjes en de jus erover. Serveer de wortelfriet ernaast.

Eet smakelijk!

Koken met vijf ingrediënten is een rubriek die iedere vrijdag op NU.nl verschijnt. De receptuur is speciaal geschreven voor en eigendom van NU.nl.