Koken hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Met vijf ingrediënten zet je in een handomdraai iets lekkers op tafel. Op NU.nl lees je vanaf nu iedere week hoe. Aflevering 2: plaattaart met citroenricotta en gerookte zalm.

Wat je nodig hebt voor vier personen

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 200 gram gerookte zalm
  • 250 gram ricotta
  • rasp van 1 onbespoten citroen
  • handje rucola

Hoe je het klaarmaakt

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Rol het deeg op de bakplaat uit op het bijbehorende stuk bakpapier. Vouw aan alle zijden een randje van het bladerdeeg om en druk dit vast met behulp van een vork. Prik met de vork gaatjes in het midden van het deeg, zodat het in de oven niet gaat opbollen.
  3. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het bladerdeeg in ongeveer twintig minuten goudbruin en knapperig. De onderkant moet stevig zijn. Laat daarna afkoelen.
  4. Roer de helft van de citroenrasp door de ricotta. Breng op smaak met een beetje zout en flink wat peper. Besmeer het afgekoelde bladerdeeg met de citroenricotta, maar laat de randjes vrij.
  5. Drapeer de plakjes gerookte zalm over de plaattaart. Garneer met de rucola en de achtergehouden citroenrasp.

Koken met vijf ingrediënten is een nieuwe rubriek die iedere vrijdag op NU.nl verschijnt. De receptuur is speciaal geschreven voor en eigendom van NU.nl.