Sommige recepten zijn al járen oud en smaken misschien juist door de nostalgie zo goed. NU.nl vraagt haar lezers naar bijzondere recepten uit hun familie. Deze week vertelt Agnes Stijnen-Maarveld (60) uit Melick over de Limburgse kruimelvlaai van haar moeder.

De Limburgse kruimelvlaai wordt ook wel 'greumelevla' genoemd. Het is een vlaai gemaakt van gistdeeg met custard en kruimels, zegt Stijnen-Maarveld. De vlaai dankt zijn naam aan de kruimels ('greumele' in het Limburgs) bovenop.

Die maken de vlaai zo lekker, vertelt Stijnen-Maarveld. "Door de echte boter in de kruimels worden ze lekker hard gebakken en smaken ze heerlijk krokant."

'Alles kan erin'

Stijnen-Maarvelds moeder maakte de vlaai vaak als er mensen op bezoek kwamen. Dan gebruikte ze ingrediënten voor de vulling die op dat moment in de kast lagen. "Dat doe ik nog steeds. Of het nu Engelse chutney is of verse appels, alles kan erin."

Volgens Stijnen-Maarvelds is greumelevla een van de makkelijkste Limburgse vlaaien om zelf te maken. Haar moeder was bijna blind en kon het ook. "Het ging één keer mis. Toen wisselde ze per ongeluk de suiker met het zout om en was de vlaai wat minder geslaagd."

Ingrediënten:

  • Deeg voor een springvorm van 26 cm:
  • 500 gram bloem
  • 250 gram boter of margarine
  • 200 gram suiker
  • 1 zakje Dr. Oetker vanillesuiker of 8 gram zelfgemaakte vanillesuiker
  • 1 zakje Dr. Oetker bakpoeder
  • 1 ei
  • Mespuntje zout
  • Vulling:
  • 750 gram verse of geweckte vruchten, zoals appels, kersen en pruimen
  • 1 zakje Dr. Oetker vanillesuiker of zelfgemaakte vanillesuiker
  • Suiker naar smaak

Bereidingswijze:

  • Koek:
  • 1. Roer de boter of margarine tot room
  • 2. Voeg lepel voor lepel de vanillesuiker toe
  • 3. Voeg ei en zout toe
  • 4. Een derde van de bloem mag bij het mengsel
  • Vulling:
  • 1. Verse vruchten meng je met vanillesuiker. Geweckte vruchten laat je goed uitlekken op een zeef en meng je daarna ook met vanillesuiker
  • 2. De helft van het deeg doe je in een ingevette springvorm
  • 3. Druk dit stevig aan en verdeel hier de vruchten op. Er blijft een rand van 1 cm over
  • 4. Strooi de rest van de kruimige massa over de vulling. Druk dit een beetje aan