Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
vlees gehakt biefstuk

Helft van 42 gecontroleerde slagerijen gebruikt sulfiet in vlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij 21 van 42 geïnspecteerde vleesverwerkende bedrijven opnieuw het gebruik van het verboden additief sulfiet aangetoond. De overtreders hebben een boete gekregen, meldt de NVWA woensdag. Het vlees dat sulfiet bevatte, is uit de handel gehaald.
Door NU.nl

Sulfiet kleurt het vlees mooi rood en wordt gebruikt om bedorven vlees te maskeren. Het additief wordt onder meer toegevoegd aan rundergehakt, hamburgers, saucijzen, tartaar en kip.

Vorig jaar mei trof de NVWA het middel ook al aan bij 13 van 21 gecontroleerde slagerijen. Dat leidde er destijds toe dat 200 ton gehakt uit de handel werd gehaald.

De NVWA voerde dit jaar opnieuw een "risicogerichte actie" bij voornamelijk slagerijen uit. Deze bedrijven werden geselecteerd op basis van afnemerslijsten, die de NVWA opvroeg bij bedrijven die sulfiet verhandelen. Zes slagers gaven tijdens de controle direct toe dat zij het additief gebruikten.

De inspectie nam bij de 42 bedrijven in totaal 134 monsters. Bij 52 monsters, afkomstig van 21 bedrijven, werd sulfiet aangetroffen. Het vlees bevatte sulfietgehaltes tot 4.000 milligram per kilo.

Sulfiet is al jarenlang verboden en wordt slechts beperkt toegestaan, onder meer in wijn. Het additief is tevens een allergeen en daarom moeten leveranciers van sulfiethoudende producten op het etiket vermelden als er meer dan 10 milligram sulfiet per kilo in het product zit.

Nieuwsbrief

Aanbevolen artikelen