Sommige recepten zijn al jaren oud en smaken misschien juist door de nostalgie zo goed. NU.nl vraagt mensen naar bijzondere recepten uit hun familie. Deze week vertelt Kevin Hijne (23) uit Utrecht over broeder, het oude Zaanse gerecht van zijn oma.

Hijnes oma, de moeder van zijn vader, maakte vroeger altijd broeder. "Dat is een broodachtig gerecht dat niet in de oven wordt gebakken, maar juist wordt gekookt in water. Daardoor krijgt het geen korst."

Vooral met extra suiker lekker zacht en zoet

Dat laatste maakt het volgens Hijne zo lekker. Daardoor blijft het brood zacht. "Bij normaal brood heb je geen zin in een korst, want dan moet je extra kauwen. Bij broeder hoeft dat niet."

De opa en oma van Hijne komen uit Assendelft, de Zaanstreek. Zijn oma had het vroeger niet zo breed, maar broeder was een heel goedkoop gerecht, omdat het bestaat uit bloem en melk. "Tegenwoordig wordt het gemaakt met krenten, maar dat was vroeger niet altijd zo. Een blinde broeder, zonder krenten dus, was toen veel goedkoper. Rozijnen erin was voor de rijken."

De oma van Hijne overleed in 2011, maar hij schreef het recept op toen hij het als kleine jongen samen met zijn grootmoeder maakte. Hij maakt het gerecht nu vaak voor een brunch met de hele familie. "Het is vooral zo lekker door de nostalgie, maar het smaakt ook lekker zacht en zoet. Vooral als je er veel suiker overheen strooit."

Ingrediënten en benodigdheden

  • 250 gram rozijnen
  • 500 gram patent tarwebloem
  • halve liter halfvolle melk
  • kaneel
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • 100 gram kristalsuiker
  • een broederzak (linnen zak van 30x30 cm, zelf te maken van een oude kussensloop of online te koop)
  • serveren met roomboter en/of keukenstroop

Bereiding

  • 1. Laat de rozijnen wellen in heet maar niet kokend water.
  • 2. Laat de rozijnen met rust en doe de patentbloem en drie eieren in een beslagkom.
  • 3. Mix dit met een mixer en voeg snufjes zout toe tot het op smaak is.
  • 4. Doe in kleine beetjes de melk erbij, maar let op dat het mengsel niet te dun wordt. Dan stolt het niet meer bij het koken.
  • 5. Haal de de rozijnen uit het water, knijp ze droog en doe ze ook in de beslagkom.
  • 6. Doe het beslag in de broederzak en sluit goed af met ijzerdraad.
  • 7. Doe kokend water in een pan en leg de zak erin. Laat 45 minuten koken.
  • 8. Draai na die 45 minuten de zak om en laat opnieuw 45 minuten koken.
  • 9. Haal de broeder uit de zak en leg deze op een bord.
  • 10. Snijd in plakken en serveer met roomboter, kristalsuiker en keukenstroop.