Sommige recepten zijn al járen oud en smaken misschien juist door de nostalgie zo goed. NU.nl vraagt gewone mensen naar bijzondere recepten van hun familie. Deze week vertelt Anja Holtkamp (61) uit Eindhoven over de tulband van haar vader.

In het weekend bakten de ouders van Anja vaak cake. Wie dat dan deed, was altijd een punt van discussie. Zowel haar moeder als haar vader had een eigen recept en was ervan overtuigd dat dat recept ook het beste was.

"Mijn moeder had het recept van haar moeder en gebruikte minder boter. De broer van mijn vader was banketbakker. Er werd altijd uitgebreid gekeurd als de cake klaar was en de conclusie bleef hetzelfde: die van moeder was te droog en die van vader te vet."

Een goed basisrecept

Holtkamp begon zelf met het maken van de cake van haar moeder, maar kwam er na een aantal jaren toch achter dat ze de cake van haar vader het lekkerst vond. "Dit recept is een goede basis van waaruit je verder kunt experimenten." Dat doet Anja dan ook vaak. Ze schrijft erover op haar blog Anja's Food & Blog.

De belangrijkste ingrediënten van de cake zijn goede roomboter, citroen en echte vanille. "Mijn ouders gebruikten meestal vanillesuiker of vanille-essence, dat heb ik vervangen door vanillestokjes of zelfgemaakte vanillesuiker. Daardoor wordt de smaak intenser."

Toen Anja's kinderen nog klein waren, bakte ze zelf ook een tulband in het weekend. Nu de kinderen uit huis zijn, maakt ze vaak muffins van het cakebeslag. "Tenzij de kinderen en kleinkinderen weer naar huis komen, dan zijn we met z'n veertienen en is de tulband zó op."

Ingrediënten (voor een tulbandvorm van 24 centimeter doorsnede):

 • 250 gram ongezouten roomboter
 • 250 gram fijne suiker
 • 1 tl citroenrasp
 • 1 tl vanille-extract of vanillesuiker
 • 5 eieren (M)
 • 250 gram patentbloem
 • halve el bakpoeder
 • halve tl zout
 • poedersuiker
 • sprinkles

Bereidingswijze:

 1. Laat alle ingrediënten op kamertemperatuur komen. Je kunt de boter en eieren de avond van tevoren alvast uit de koelkast halen.


 2. Verwarm de oven op 175 graden (160 graden hetelucht). 

Vet de tulbandvorm in met zachte boter. Gebruik hiervoor een kwastje. Zeker voor deze tulbandvorm is het belangrijk dat alle hoekjes goed zijn ingevet. Stuif wat bloem in de vorm - dat gaat goed met een theezeefje - en klop de overtollige bloem eruit.
 Klop de boter met de suiker, de citroenrasp en eventueel een lepel citroensap met het vanille-extract schuimig in ongeveer 5 minuten. Het botermengsel moet wit van kleur worden en de suiker zo goed als opgelost zijn.
 Klop er dan een voor een de eieren door en mix weer goed tot het helemaal is opgenomen.
 3. Zeef bloem met bakpoeder en zout boven een kom. Schep een flinke lepel bloem bij het beslag en spatel dit erdoorheen. Gebruik hiervoor geen mixer, omdat je dan alle lucht uit het beslag klopt. Ga zo door tot alle bloem is gebruikt.


 4. Verdeel het beslag over de vorm en strijk de bovenkant een beetje glad.
 5. Bak de cake onder in de oven in circa 60 minuten goudbruin en gaar. Steek er een satéprikker in om te controleren of de cake gaar is. Deze moet er schoon uit komen. Als dat niet zo is, dan moet je de cake nog 5 tot 10 minuten langer bakken.
 6. Laat de cake ongeveer 5 minuten in de vorm afkoelen, dan komt die er makkelijker uit. Leg er een rooster op om de vorm te keren. Laat de cake op het rooster volledig afkoelen.
 7. Verstuif met een theezeefje een beetje poedersuiker over de cake en strooi er sprinkles over.