Sommige recepten zijn al járen oud en smaken misschien juist door de nostalgie zo goed. NU.nl vraagt haar lezers naar bijzondere recepten uit hun familie. Deze week vertelt Ronald Monsieurs (30) uit Vlissingen over de monchoutaart van zijn schoonmoeder.

Monsieurs' schoonmoeder Evelien maakt op feestjes regelmatig een monchoutaart, de favoriete taart van zijn vrouw Wendy. "Ik ben gek op koken en bakken en toen we gingen samenwonen, wist ik dat ik de taart ook regelmatig voor haar wilde maken."

Iets gezonder

Dat komt omdat de taart zo lekker zoet is, zegt Monsieurs. "En wat ook handig is: hij hoeft niet in de oven."

Monsieurs gaf wel een eigen draai aan het recept. "Ik klop de taart niet op met klopfix, zoals in veel recepten voor monchoutaart wel het geval is, maar met gelatine. Daardoor wordt hij extra stevig."

Monsieurs heeft ook geprobeerd om het recept iets gezonder te maken. In plaats van bastognekoeken gebruikt hij bijvoorbeeld tarwebiscuits voor de bodem. Ook heeft hij een klein deel van de boter voor de bodem vervangen door water. "Dat zorgt er tegelijkertijd ook voor dat de bodem naar mijn idee wat vaster wordt."

Wendy kan niet kiezen welke taart ze het lekkerst vindt. "Ze smaken allebei net iets anders, maar even lekker", zegt ze.

Ingrediënten

 • 225 gram tarwebiscuits
 • 125 gram margarine
 • 250 milliliter slagroom
 • 3 gelatineblaadjes
 • 3 eetlepels heet water
 • 200 gram monchou
 • 150 gram fijne kristalsuiker
 • 1 blik kersenvlaaifruit van 430 gram

Bereidingswijze

 1. Bekleed de bodem van een bakvorm van 24 centimeter met bakpapier
 2. Verkruimel de koekjes zo fijn mogelijk
 3. Smelt de boter
 4. Voeg de gesmolten boter bij de koekkruimels en meng het goed
 5. Verdeel het mengsel hierna over de bodem van de bakvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel, zet de vorm nu een half uur in de koelkast
 6. Neem een kom en klop hierin de slagroom stijf. Neem nog een kom en mix daarin de monchou samen met de suiker
 7. Schep de monchou nu bij de slagroom en mix kort op de laagste stand tot één geheel
 8. De gelatineblaadjes laat je 2 minuten in koud water weken. Daarna knijp je ze goed uit. Je lost ze op in 3 eetlepels heet water zodat er geen klontjes ontstaan. Daarna roer je ze door de vulling
 9. Haal de bakvorm weer uit de koelkast en verdeel het monchoumengsel gelijk over de bodem
 10. Laat de taart 3 tot 4 uur opstijven in de koelkast. Wanneer de taart goed is opgesteven, kun je de taart versieren met vlaaifruit en serveren