Sommige recepten zijn al jaren oud en smaken misschien juist door de nostalgie zo goed. NU.nl vraagt haar lezers naar bijzondere recepten uit hun familie. Deze week vertelt Miranda van der Zwan (50) uit Zoetermeer over de zuivelsoep van haar moeder.

Haar moeder kwam het recept zo'n zestig jaar geleden tegen op de Huishoudbeurs. "Het was per toeval, maar nu is het haar specialiteit."

Smaakt heel zacht

De zuivelsoep, zoals ze deze hebben genoemd, is een echte familiesoep geworden, vertelt Van der Zwan. Niemand buiten de familie kent het. "We maken het nu vaak op verjaardagen."

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is het een soort tomatensoep. "Maar het smaakt niet zo heftig naar tomaat. Het is juist heel zacht en vult enorm."

Een voordeel van de soep is dat het heel snel gemaakt is. "Je hebt altijd alles wel op voorraad en maakt het makkelijk even tussendoor."

Ingrediënten

  • 65 gram boter
  • 1 fijngesnipperde ui
  • 65 gram bloem
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 3/4 liter koud water
  • 4 kleine bouillonblokjes
  • 1/4 liter melk
  • 65 gram geraspte jong belegen kaas

Bereiding

  1. Laat de boter smelten in een pan en fruit de ui
  2. Voeg de bloem toe en laat het even garen
  3. Voeg de tomatenpuree toe en bak deze even mee
  4. Voeg het water beetje bij beetje toe en blijf roeren tot het een glad geheel is
  5. Voeg ook de bouillonblokjes toe en als de soep bijna kookt, gooi je de melk er in één keer door
  6. Laat het geheel goed warm worden, maar zorg dat het niet gaat koken
  7. Als laatste doe je de kaas erbij, zodat deze erdoorheen smelt