Sommige recepten zijn al jaren oud en smaken misschien juist door de nostalgie zo goed. NU.nl vraagt haar lezers naar bijzondere recepten uit hun familie. Deze week vertelt Caroline Neela Fritzsche (31) uit Neerijnen over de witte aspergesoep van haar moeder.

Toen haar ouders op 1 juni 1976 trouwden, hadden ze asperges bij het diner. Dat was zeker in die tijd een echt luxeproduct, zegt Fritzsche. Vanaf toen aten ze het 'witte goud' ieder jaar op 1 juni.

Een scheutje koffiemelk

De asperges werden steeds op een andere manier bereid. Favoriet van Fritsche is de witte-aspergesoep. "Ik ben gek op asperges. Vooral als ze heel zacht zijn. Zoals in deze soep."

Haar moeder maakte de soep door bouillon te maken van het water van gekookte asperges en de schillen. "En aan het eind voegt ze een scheutje koffiemelk toe."

Fritzsche heeft het recept iets aangepast: de koffiemelk is vervangen door kookroom. "Om de soep wat dikker te maken, heb ik er boter en bloem aan toegevoegd. Daarnaast doe ik er ook wat kruiden en room bij."

Ze probeert de traditie nog steeds in stand te houden. Als de asperges rond 1 juni in de aanbieding zijn, weet ze wat ze gaat maken. "Ik vind het nog steeds echt een traktatie."

Ingrediënten

  • 500 gram asperges
  • 1 liter water
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 50 gram bloem
  • 80 tot 100 milliliter kookroom
  • Bladpeterselie
  • Bieslook
  • Lente-ui
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  1. Schil de asperges. Gooi de schillen niet weg. Snijd er aan de onderkant 2 centimeter af. Snijd de asperges in stukjes en doe deze met de schillen in een pan met 1 liter water.
  2. Voeg de bouillonblokjes toe en zet de pan op het vuur. Zodra het water kookt, zet op laag vuur en laat 20 tot 25 minuten pruttelen.
  3. Neem een zeef en leg deze op een diepe schaal waar alle bouillon in past. Zeef de bouillon zodat de schillen en aspergestukjes gescheiden zijn.
  4. Haal nu de stukjes asperge voorzichtig - want ze zijn zacht - uit de zeef. Nu kun je de schillen wel weggooien. Voeg de stukjes asperge weer bij de bouillon. Nu kun je de bouillon weer in de pan doen en het geheel met een staafmixer blenden of in een blender fijnmaken.