Sommige recepten zijn al jaren oud en smaken misschien juist door de nostalgie zo goed. NU.nl vraagt mensen naar bijzondere recepten uit hun familie. Deze week vertelt Marlies Everaers (66) uit Ulestraten over de spaghetti met smac van haar moeder.

De rest van het dorp zat volgens Everaers nog aan de stamppot, maar haar moeder was in de jaren zestig de tijd ver vooruit in het dorp waar ze woonden. Zij maakte geregeld nasi, bami, macaroni en haar geliefde spaghetti met smac. "Met een hoop sambal, omdat mijn vader graag stoer wilde doen."

Echt comfortfood

De moeder van Everaers zette de spaghetti vaak op tafel als ze het even niet zo breed had. "Ik moest altijd afvalkaas halen bij de kruidenier, want in het recept ging heel veel kaas."

De spaghetti is wel een caloriebom, vertelt Everaers. "Ik maak hem nu op verzoek van onze vier kinderen. Het is echt comfortfood. Snel klaar, maar lekker smeuïg."

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram spaghetti
  • Groot blik smac
  • 2 grote blikken tomatenpuree
  • 5 uien
  • Minstens 400 gram geraspte belegen kaas
  • Sambal oelek
  • Witte peper

Bereidingswijze

  1. Breek de spaghetti in drieën en doe dit in een pan met kokend water met zout
  2. Fruit de uien in een andere pan met wat roomboter
  3. Doe daar de tomatenpuree en de in blokjes gesneden smac bij
  4. Voeg vervolgens een flinke schep sambal toe
  5. Giet de spaghetti af, roer dit met de saus en de kaas tot een smeuïge massa
  6. Op het laatst voeg je nog wat witte peper toe