Sommige recepten zijn al járen oud en smaken misschien juist door de nostalgie zo goed. NU.nl vraagt gewone mensen naar bijzondere recepten van hun familie. Deze week vertelt Linda Swets (37) uit Hansweert over haar oma's hachee.

Drie dagen lang pruttelde er een pan vol hachee op het fornuis van Swets' oma. Het hele huis rook ernaar. "In de winter werd dit geregeld gemaakt. In hele grote pannen bereidde ze zo'n 15 kilo. Ze maakte het voor zichzelf, maar ook voor ons thuis en deelde het uit aan iedereen die het maar wilde hebben."

Toen Swets uit huis ging, kreeg ze het recept voor de hachee. Die is volgens haar vooral zo lekker omdat er geen rundvlees, maar varkensvlees in zit. "Daardoor wordt het wat zoeter. In combinatie met de azijn wordt het juist een beetje zuur en het vlees bak je aan in boter waardoor het romig wordt. Dat is een hele goede combinatie."

Zodra er karbonades in de aanbieding zijn, maakt Swets nu dan ook zelf grote porties. Die deelt ze vervolgens uit aan mensen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen of die het niet breed hebben. "Net zoals mijn oma deed."

Ingrediënten

 • Karbonade, liefst ribkarbonade of haas
 • Roomboter
 • Peper en zout
 • Laurierblad (één blad per karbonade)
 • Uien (één ui per karbonade)
 • Azijn
 • Water

Bereidingswijze

 1. Bestrooi de karbonades met peper en zout. Braad ze vervolgens op laag vuur en laat ze sudderen tot ze gaar zijn.
 2. Haal de karbonades uit de pan en pluis het vlees van de botten af. Bewaar de jus.
 3. Snipper de uien en bak ze zacht in de jus. Voeg de gepluisde karbonade toe en schep alles goed door.
 4. Voeg daarna zo veel azijn toe dat het vlees net niet tot de helft onder staat.
 5. Vervolgens doe je er nog wat water bij, zodat het vlees helemaal onder staat.
 6. Voeg de laurierbladeren toe. Schep alles goed door en zet je pan op de kleinste pit op laag vuur. Laat alles een paar uur stoven. Hoe langer je het gerecht stooft, hoe zachter het vlees wordt.

Oproep

 • Ook vertellen over je favoriete familierecept? Laat een reatie achter onder dit bericht.