Sommige recepten zijn al járen oud en smaken misschien juist door de nostalgie zo goed. NU.nl vraagt gewone mensen naar bijzondere recepten uit hun familie. Deze week vertelt Walter Luitwieler (37) uit Lelystad over de Chinese tomatensoep van zijn 'opapa'.

'De man die koken kan', zoals Luitwieler zichzelf op zijn blog en Instagram-account noemt, heeft een favoriet familiegerecht waarvan hij het oorspronkelijke recept niet heeft, maar toch probeert te achterhalen.

Dat is het recept van de Chinese tomatensoep van zijn 'opapa', de opa van zijn vrouw. "Hij lijkt op die van de Nederlandse Chinees, maar heeft tóch een eigen karakter."

Het voelt alsof er iets mist

De Chinese tomatensoep is zo lekker door de combinatie van zoet met tomaat, vindt Luitwieler. "De gember maakt het lekker pittig en met de kip en ei is het anders dan 'normale' tomatensoep."

Tot op de dag van vandaag baalt Luitwieler ervan dat hij zijn inmiddels overleden 'opapa' nooit naar het echte recept heeft gevraagd. Vanuit de herinneringen van hem en zijn vrouw probeert hij het recept nu te achterhalen en na te maken. "Maar ergens voelt het toch alsof er iets 'mist'. Misschien komt de soep wel gewoon uit een pakje. We zullen het nooit weten."

Het namaken van het recept gaat niet onverdienstelijk. De soep is een hit bij de kinderen van Luitwieler. "Zij zijn er gek op en vragen er geregeld om. Ik geef deze lekkere, zoete en romige soep met wat pit graag aan hen door."

Ingrediënten

  • Olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 140 gram tomatenpuree
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 4 eetlepels gembersiroop
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1 kipfilet (120 tot 170 gram)
  • 4,5 eetlepels suiker
  • 2 middelgrote eieren
  • 4 theelepels maïzena
  • Handje gebroken mihoen
  • Sojasaus
  • Snuf peper
  • Lenteui (optioneel)
  • Rode peper (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Breng iets meer dan 1,25 liter water aan de kook.
  2. Doe een scheutje olijfolie in een soeppan. Zet de pan op middelhoog vuur.
  3. Pers de tenen knoflook uit in de pan en voeg de tomatenpuree toe. Bak dit circa een tot twee minuten en roer goed door.
  4. Voeg het blik tomaten toe. Voeg daarna de gembersiroop, kippenbouillonblokjes en ketjap toe.
  5. Roer door en voeg 1,25 liter kokend water toe en zet het vuur hoog. Pureer de soep nu glad met een staafmixer.
  6. Snij de kipfilet in de lengte in drie flinke repen en voeg ze toe. Breng de soep aan de kook en voeg de suiker toe. Zet het vuur nu laag en laat de soep tien minuten op zacht vuur koken zonder deksel en roer af en toe door.
  7. Roer ondertussen de twee eieren met een scheutje water los en bak deze in een koekenpan met wat olijfolie in een omelet. Haal de omelet uit de pan, vouw hem op en snij de omelet vervolgens in dunne reepjes.
  8. Haal na tien minuten de kip uit de soep en pluk deze met twee vorken uit elkaar.
  9. Doe de maïzena in een glas met een scheutje koud water en roer door.
  10. Voeg toe aan de soep en laat deze vijf minuten op zacht vuur koken en wat indikken.
  11. Voeg de mihoen toe aan de soep en laat nog twee minuten onder af en toe roeren doorkoken (of zo lang als op de verpakking staat). Zet daarna het vuur uit.
  12. Voeg daarna de geplukte kipfilet en omelet toe. Proef en voeg naar smaak wat sojasaus, suiker en peper toe. Serveer eventueel met de gesneden lente-ui en ringetjes rode peper.

"Wij serveren vaak een schaal rauwkost en een dip bij deze soep. Gewoon voor een lekkere bite en wat extra groenten."