Logo NU.nlNU.nl
  • Voorpagina
  • Net binnen
  • Populair
  • Algemeen
  • Economie
  • Sport
  • Media en Cultuur
  • Achterklap
  • Shop
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Spellen
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • NUfolder
    • NUshop
    • Tickets
Zondag 2 april 2023 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Zo kan je jaarlijks kilo's voedsel van de afvalbak redden

Door NU.nl/Joanne Wienen

04 apr 2019 om 23:23Update: 4 jaar geleden
nujij comment26 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail
Consumenten kunnen met kleine maatregelen zo'n 41 kilo voedsel per persoon per jaar van de afvalbak redden. Dat is goed voor het milieu en de portemonnee.

Grofweg 90 procent van de mensen weet dat het belangrijk is om minder voedsel te verspillen, blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Gezinnen met jonge kinderen blijken de grootste verspillers. Toch geeft ruim drie kwart de eigen motivatie om voedselverspilling tegen te gaan een 8 of hoger op een schaal van 1 tot 10.

"De bewustwording is het afgelopen jaar zeker toegenomen", zegt Toine Timmermans, directeur van de Stichting tegen Voedselverspilling. "Nu is het belangrijk dat mensen de daad bij het woord voegen." Om die reden is begin maart de campagne Hoe #verspillingsvrij ben jij? gestart.

Het Voedingscentrum kwam met zes tips die mensen moeten helpen minder voedsel te verspillen. De tips draaien vooral om bewuster inkopen, op maat koken en voedsel op een slimme manier bewaren.

Zo verspil je minder voedsel

Timmermans zelf zet zich al meer dan twintig jaar in tegen voedselverspilling. "In mijn gezin maken we al jaren wekelijks een planning voor wat we nodig hebben aan boodschappen. Ook hebben we standaard twee kliekjesdagen."

Volgens Corné van Dooren, expert Duurzaam Eten van het Voedingscentrum, kan plannen met een boodschappenlijstje jaarlijks zo'n 9 kilo voedsel van de afvalbak redden.

Basisregels tegen voedselverspilling

  • Check je voorraad; wat moet eerst op?
  • Maak een planning en een boodschappenlijst
  • Kook precies op maat door porties af te wegen
  • Gebruik je zintuigen bij de THT-datum
  • Zet je koelkast op 4 graden Celsius
  • Weet waar je eten het best kunt bewaren

Ook adviseert het Voedingscentrum om flexibel om te gaan met houdbaarheidsdata. Volgens Van Dooren gooit zo'n 16 procent van de Nederlanders voedsel onmiddellijk weg als de datum is verstreken, terwijl etenswaren met een THT-datum vaak nog prima te consumeren zijn. Timmermans: "Ik vertrouw dat mijn zintuigen me vertellen wanneer een product écht niet meer veilig te eten is."

De levensduur van producten kan bovendien verlengd worden door producten op de juiste manier te bewaren. Appels en eieren blijven tot wel drie weken langer goed in de koelkast. Tomaten kunnen daarentegen weer beter buiten de koelkast bewaard worden. In het bewaaradvies geeft het Voedingscentrum praktische tips om eten slimmer te bewaren.

Goed voor het milieu en de portemonnee

Het tegengaan van voedselverspilling is volgens Van Dooren, na minder vlees eten, één van de effectiefste maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan. Ook Timmermans beaamt dit. "6 procent van onze klimaatgerelateerde uitstoot wordt geproduceerd om voedsel te maken dat we niet gebruiken."

Het tegengaan van voedselverspilling is volgens hem dan ook veel nuttiger dan het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen, om maar iets te noemen. Het probleem? "Achter zonnepanelen en warmtepompen zitten bedrijven die daar geld aan kunnen verdienen. Bij het verminderen van voedselverspilling zijn geen directe belanghebbenden."

Ook voor de portemonnee is het goed om minder voedsel te verspillen. Door beter om te gaan met eten kunnen mensen jaarlijks gemiddeld 145 euro per persoon besparen. Volgens van Dooren is dat dan ook de reden dat mensen met een lager inkomen bijna twee keer zo weinig voedsel verspillen als mensen die bovenmodaal verdienen.

Het doel van de campagne is duidelijk: voedselverspilling in 2030 halveren. Al draagt niet alleen de consument daar verantwoordelijkheid voor. "De consument heeft de meeste impact, omdat zijn of haar afvalbak vaak het eindstation van voedingsmiddelen is. Toch zullen alle partijen in de voedselketen consumenten moeten helpen die besparing te realiseren, bijvoorbeeld door de portiegrootte en verpakkingen aan te passen."

Eerder

  • 07 mrt 2019 om 22:55
    Wat we kunnen leren van het voedingspatroon van Spanjaarden
    Wat we kunnen leren van het voedingspatroon van Spanjaarden
  • 07 feb 2019 om 23:28
    'Bewerkte voeding is 'breinvijand' nummer één'
    'Bewerkte voeding is 'breinvijand' nummer één'
  • 24 jan 2019 om 23:13
    Eten uit de oceaan: Zijn algen het voedsel van de toekomst?
    Eten uit de oceaan: Zijn algen het voedsel van de toekomst?
  • 06 dec 2018 om 22:49
    Zo ontwijk je de trucs van supermarkten en voedselproducenten
    Zo ontwijk je de trucs van supermarkten en voedselproducenten
Beeld: ANP
nujij comment26 reacties
Delen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookFacebookDelen via TwitterTwitterDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailE-mail

Lees meer over:

Eten en Drinken

NUjij: Uitgelichte reacties

Marjolijn73
05 apr 2019 om 07:55
Al jaren vries ik mijn teveel gekookte wortels, sperziebonen, prei, bloemkool etc in. Maar ook ui champignons en paprika Eens in de zoveel tijd maak ik een tomaten groentesaus van 600 gram groente, 2 blikjes tomaten en tomaten puree. Alles goed verwarmen en daarna pureren. Deze saus gebruik ik als basis voor op de pizza, met gehakt en Italiaanse kruiden voor bij de pasta of verdund met bouillon als soep. Krijgen de kinderen ook nog eens groente binnen die ze anders niet willen eten.
Respect: 👍 1Reacties: 💬 0
Reageer
nujij commentBekijk alle reacties


Aanbevolen artikelen


NUjij-reacties

nujij comment26 reacties

Net binnen

  • 10:46
    Tientallen doden door reeks aan tornado's in de VS
  • 10:33
    VideoRavage op Friese weg na dodelijk ongeval
  • 10:12
    Verstappen haalt opgelucht adem: 'Het was een beetje een rotzooi'
  • 09:57
    LiveblogVan der Poel gaat voor derde zege in Ronde van Vlaanderen

Meest gelezen

  • 1
    Primeur in de Eredivisie: wedstrijden onderbroken vanwege ramadan
  • 2
    PSV rekent simpel af met NEC ondanks wereldgoals Tannane
  • 3
    Lonen stijgen niet bij iedereen: wat kan je doen als een loonsverhoging uitblijft?
  • 4
    Verdachte van beschieten gevechtshelikopter bij Apeldoorn weer vrij
  • 5
    Waarom jongeren en Koerden de Turkse verkiezingen kunnen gaan bepalen


Nieuwsvideo's

  • Complete chaos bij late herstart in Melbourne
    Complete chaos bij late herstart in Melbourne
  • Luchtbeelden uit VK tonen lange rijen voor ferry naar Frankrijk
    Luchtbeelden uit VK tonen lange rijen voor ferry naar Frankrijk
  • Iraniër gooit yoghurt over vrouwen omdat hun haar niet bedekt is
    Iraniër gooit yoghurt over vrouwen omdat hun haar niet bedekt is
  • Vrouw rijdt met auto tramstation binnen in Brussel
    Vrouw rijdt met auto tramstation binnen in Brussel

  • Voorpagina
  • Economie
  • Sport
  • Media en cultuur
  • Overig
  • Voorpagina
    • Net binnen
    • Meest gelezen
    • Oorlog Oekraïne
    • Binnenland
    • Buitenland
    • Algemeen
    • Politiek
    • Video
    • Podcast
    • Weer
  • Economie
    • Klimaat
    • Tech
    • Wonen
    • Geld
    • Werk
    • Auto
    • Aandelen
  • Sport
    • Voetbal
    • Formule 1
    • Scorebord
    • Sportspellen
  • Media en cultuur
    • Films en series
    • Muziek
    • Boek en cultuur
    • Media
    • Achterklap
    • Koningshuis
    • TV gids
  • Overig
    • Spellen
    • Kind en Gezin
    • Dieren
    • Eten en drinken
    • Gezondheid
    • NUcheckt
    • Opmerkelijk
    • Wetenschap
    • Over NU.nl
    • Copyright
    • Disclaimer
    • Privacy en cookiebeleid
    • Adverteren
    • Werken bij NU.nl
    • Verzekeringvergelijker
    • Cookie instellingen
  • Over NU.nl
  • Copyright
  • Disclaimer
  • Privacy en cookiebeleid
  • Adverteren
  • Werken bij NU.nl
  • Verzekeringvergelijker

Volg ons op:

©2023 DPG Media B.V. – alle rechten voorbehouden