FrieslandCampina gaat de verpakking en de receptuur van hun vanillevla aanpassen. Het is een reactie op een formele klacht over het ontbreken van vanille in het dessert, liet een woordvoerder van het bedrijf donderdag weten.

Wat FrieslandCampina precies gaat aanpassen, wil de zegsman uit "concurrentieoverwegingen" niet zeggen. Eerder deze maand oordeelde de Reclame Code Commissie dat de verpakking misleidend is en daarmee in strijd met de wet.

De zaak werd aangespannen door voedselwaakhond foodwatch. De commissie stelde vast dat de vanillevla geen vanille bevat, maar de naam van het product geeft de consument een andere indruk.

Uitspraken van de commissie zijn niet bindend, maar voedingsmiddelenfabrikanten geven er wel vaak gehoor aan. Volgens foodwatch gaat het om een belangrijke uitspraak die voor veel meer producten consequenties kan hebben.

"Je ziet steeds vaker dat natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma’s. De uitspraak van de commissie bevestigt nu dat het onwettig is, als niet duidelijk wordt gemaakt aan de consument wat er precies in een product zit", stelde de organisatie eerder.