Vleesproducten van dieren die ritueel zonder verdoving zijn geslacht, mogen het Europese keurmerk voor biologische landbouw niet dragen, zo heeft het Europees Hof van Justitie (HvJ-EU) dinsdag bepaald.

Met deze slachtmethode worden de hoogste normen voor dierenwelzijn niet nageleefd, oordelen de rechters in Luxemburg. Consumenten moeten er volgens hen zeker van kunnen zijn dat dit bij producten met het keurmerk wel het geval is.

Een Franse organisatie die opkomt voor dierenwelzijn had gevraagd om een verbod op de verkoop van halalbiefstuk met een biologisch keurmerk op het etiket. De instelling die certificaten uitdeelt, wees dat verzoek af. Die weigering werd door een Franse rechtbank bevestigd, maar in hoger beroep werd advies gevraagd aan het HvJ-EU.

De rechters wijzen op wetenschappelijke studies die aantonen dat bedwelming de techniek is die het dierenwelzijn bij het slachten het minst aantast.

Rituele slachtingen zonder verdoving worden in de Europese Unie bij uitzondering toegestaan om te verzekeren dat de vrijheid van godsdienst wordt gerespecteerd, voegen zij eraan toe. Het lijden van het dier kan er niet tot een minimum mee worden beperkt, stellen zij vast.