Snert wordt vrijdag bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat gebeurt tijdens het WK Snert & Stamppotkoken in Groningen.

Oud-commissaris van de Koning Max van den Berg en voorzitter van de Stichting Oudhollandsche Gerechten Henk van der Velde zijn aanwezig bij het moment.

"We hopen dat het snertkoken hierdoor meer bekendheid krijgt en dat er meer deuren voor de stichting opengaan, zodat wij de doelstellingen van de stichting beter na kunnen streven", zegt Van der Velde.

De Stichting Oudhollandsche Gerechten stelt zich ten doel typisch Nederlandse gerechten, zoals stamppot en snert, te promoten onder jongeren en Nederlanders van niet-westerse afkomst.

Volgens Leo Adriaanse, directeur van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, voldoet snert aan alle kwalificaties voor een benoeming tot immaterieel erfgoed. "Snert koken is een cultuuruiting van een gemeenschap, die van generatie op generatie wordt doorgegeven."

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bestaat sinds 2012 en bevat 150 Nederlandse fenomenen, zoals poffertjes bakken, de Gay Pride in Amsterdam en Koningsdag.