Nederland heeft er twaalf nieuwe restaurants met een Michelinster bij, blijkt maandag bij de bekendmaking in Amsterdam. Ook kwamen er twee restaurants met twee sterren bij.

Inter Scaldes in de Zeeuwse plaats Kruiningen, De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle behouden de drie sterren die de restaurants al hadden.

Het aantal restaurants met twee sterren stijgt van zeventien naar negentien. Geen van de bestaande tweesterrenrestaurants heeft dit jaar een ster verloren. 

Het restaurant Sabero, dat in april 2018 zijn deuren opende, kreeg maandag twee Michelinsterren. Het komt niet vaak voor dat een restaurant in één keer twee sterren krijgt. 

Er kwamen twaalf restaurants met één ster bij, maar er verdwenen ook elf. Dit komt vooral doordat een aantal restaurants het afgelopen jaar de deuren heeft gesloten. Er zijn nu 85 restaurants met één Michelinster. 

In totaal telt Nederland nu 107 sterrenrestaurants. Vorig jaar waren dat er nog 108.

'Nederlandse chef reizen veel en zijn open-minded'

Volgens Gwendal Poullennec, internationaal directeur van de Michelin Gids, is het aantal sterrenrestaurants sinds 1989 verdubbeld. Volgens hem is Nederland met name vanwege de creativiteit een snelgroeiende markt. "Nederlandse chefs reizen veel en zijn open-minded", legt hij uit.

"Ze doen veel internationale ideeën op en nemen ingrediënten en culinaire hoogstandjes uit andere landen mee terug. Die geven ze met een eigen interpretatie en veel creativiteit een plaats in de Nederlandse keuken. Die ontwikkeling geeft de Nederlandse keuken internationale allure."

Deze restaurants hebben nu twee Michelinsterren:

Pure C, Cadzand
Sabero, Roermond

Deze restaurants kregen hun eerste Michelinster:

Bougainville, Amsterdam
212, Amsterdam
Rijnzicht, Doornenburg
Olivijn, Haarlem
Rozario, Helmond
Flicka, Kerkdriel
Voltaire, Leersum
The Millèn, Rotterdam
De Loohoeve, Schoonloo
O&O, Sint-Willebrord
Monarh, Tilburg
Oonivo, Uden