Yvette van Boven en chefkok Joris Bijdendijk maken kans op het Gouden Kookboek 2018. Een vakjury, met daarin onder anderen Janny van der Heijden, zal uiteindelijk bepalen wie de prijs krijgt.       

Van Boven, ook bekend van haar reeks kookprogramma's op de publieke omroep, is genomineerd met haar boek Home Sweet Home XMAS: bergen makkelijke recepten voor een onbezorgd (kerst)feest (Fontaine Uitgevers) en Bijdendijk met Bijdendijk: een keuken voor de Lage Landen (Nijgh Cuisine). 

Andere genomineerden zijn TLV: recepten en verhalen uit Tel Aviv (Nijgh Cuisine) van Jigal Krant, Mari plukt de dag: in 4 seizoenen, 607 recepten en 1001 tips & trucs (Carrera Culinair) van Mari Maris en Hoe dan?! Favoriete recepten uit de 7 keukens van Maroeska Metz (Mark Media & Art).

De prijs wordt uitgereikt op vrijdag 9 november, op de vooravond van de Kookboekenweek. De vakjury, die naast Van der Heijden bestaat uit onder anderen Ronald Giphart en kookboekhandeleigenaar Jonah Freud, zal voor het bepalen van de winnaar verschillende recepten bereiden uit de vijf kookboeken. 

Deze week wordt ook het Kookboekenweekgeschenk uitgebracht, die dit jaar wordt geschreven door Paul de Leeuw. 

In 2017 wonnen Nadia Zerouali en Merijn Tol met Souq